Μειώνεται στα 350 εκατ ευρώ η στήριξη για την ενέργεια τον Φεβρουάριο

Estimated read time 1 min read

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά φθάνει στα 39 ευρώ, ενώ αφορά όλες τις κύριες κατοικίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάλυψη για 4,2 εκατ. παροχές.

Στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ φθάνει το συνολικό πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να «αντέξουν» το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο το συνολικό πακέτο στήριξης έφθασε στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά περίπου 12%.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα αφορούν όλες τις κύριες κατοικίες, ενώ είναι οριζόντια, δηλαδή δε θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και μέσω αυτών καλύπτονται 4,2 εκατ. παροχές, ενώ η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις, ανά κατηγορία, διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Και τον Φεβρουάριο, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

  1. Για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε με 150 ευρώ ανά MWh.
  2. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 kWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 110 ευρώ ανά MWh.
  3. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.
  4. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.
  5. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.
  • Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια δηλάδή σε αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.α.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.  Υπενθυμίζουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

  • Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά:

Η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh  για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της ενώ το ΥΠΕΝ θα ζητήσει το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι πάροχοι. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

  • Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Η επιδότηση τον Φεβρουάριο σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός οι πόροι για τις επιδοτήσιες «προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη». 

 

Πηγή άρθρου www.businessdaily.gr

You May Also Like

More From Author