Tι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Estimated read time 1 min read

Πολύ πιο αυστηρό είναι το νέο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που κυριάρχησε και χθες κατά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Οι αλλαγές στοχεύουν στην προστασία ευπαθών ομάδων, ανηλίκων και θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας, όπου οι ποινές γίνονται πολύ πιο αυστηρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»: 

α) Επιμηκύνεται η παραγραφή για σεξουαλικά αδικήματα, ακόμα και πλημμελήματα, σε βάρος ανηλίκων. Για τα πλημμελήματα η παραγραφή θα αρχίσει να «τρέχει» από τα 19 έτη, δηλαδή ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση, και για τα κακουργήματα από τα 21, δηλαδή τρία χρόνια μετά την ενηλικίωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πολύ περισσότερος χρόνος για να γίνει καταγγελία και να μην παραγραφεί το αδίκημα. 

  • Τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως. 
  • Καταργείται το λεγόμενο βραχιολάκι, δηλαδή η έκτιση της ποινής κατ’ οίκον για τα κακουργήματα 
  • Η αιμομιξία γίνεται και πάλι κακούργημα με ποινή έως 10 χρόνια. Το 2019 είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα. 
  • Για αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, βιασμός ανηλίκου, βιασμός εν γένει και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας θα πρέπει ο καταδικασθείς να εκτίσει τα 4/5 της ποινής.
  • Τα ισόβια από 16 έτη σήμερα αυξάνονται στα 18 έτη.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ισόβια για ανθρωποκτονία, ομαδικό βιασμό, βιασμό εις βάρος ανηλίκου και εσχάτη προδοσία. Τέλος, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και όχι με χρηματική ποινή. Μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το πλαίσιο αυστηροποιείται αυξάνοντας την προστασία σε ευπαθείς ομάδες και ανηλίκους, ενώ «οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών». Στο Μαξίμου θεωρούν πως το νέο πλαίσιο που προτείνεται παρακολουθεί την κοινωνική πραγματικότητα και απαντά σε φόβους, ανησυχίες αλλά και ζητούμενα των πολιτών. Πρόκειται για αλλαγές που σχεδίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης των Κωδίκων, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.  

Σήμα για το 2022 

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού. Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των κοινωνικών και θεσμικών φορέων και τη μεγάλη ύφεση του 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν τη συμβολική κίνηση που θέλει να σηματοδοτήσει την τροχιά που μπαίνει η ελληνική οικονομία. Δηλαδή έπειτα από 1,5 χρόνο που η πανδημία σάρωσε και την οικονομία, να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

«Πράγματι –όπως όλοι γνωρίζουμε– το ΑΕΠ πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8%», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι συνθήκες που περιέγραψαν οι φορείς, προτείνοντας «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, «ισχύουν». 

Από την άλλη όμως ισχύει, όπως είπε, «ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά». 
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η συμβολική αυτή αύξηση είναι «ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά, αφού παρά τις δυσκολίες τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης».  

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author