Μητσοτάκης «Όχι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Estimated read time 1 min read

Με «πρόσθετη ταλαιπωρία» και συνεχή εργαστηριακά τεστ απειλεί τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ο πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας, ωστόσο, τους ανεμβολίαστους ότι θα «υποστούν μια πρόσθετη ταλαιπωρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θέλησε να δείξει ότι πήρε πάνω του την απόφαση και σημείωσε πως «αποφάσισα ότι αυτή (σσ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός) η λύση δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη».

Τόνισε ότι ένα ποσοστό άνω του 70% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πειστούν και οι υπόλοιποι να λάβουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός, όμως, προειδοποίησε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι υπόχρεοι να κάνουν συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Τόνισε, μάλιστα, τον όρο «εργαστηριακά» θέλοντας να το διαχωρίσει από τα self test, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες ότι οι εκπαιδευτικοί μπορεί να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αναπληρώσεις εκπαιδευτικών εάν εκείνοι αρρωστήσουν μαζικά, ενώ επισήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν ευθύνη απέναντι στις οικογένειές τους και απέναντι στα παιδιά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μια καμπάνια υπεράσπισης του νέου νομοσχεδίου βλέποντας «το δημόσιο σχολείο της επόμενης δεκαετίας που θα διακινεί ανοικτή γνώση σε χαρούμενους μαθητές με απελευθερωμένους και δημιουργικούς τους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία σε κάθε παιδί. Το σχολείο οφείλει να είναι απαιτητικό, τόσο προς τους λειτουργούς του όσο και προς τους μαθητές του».

«Η σχολική διαδρομή πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η γόνιμη διαδρομή του παιδιού και εφήβου προς το σταθμό του ώριμου και ολοκληρωμένου πολίτη» σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:«.Η γνώση του σήμερα δεν ξέρουμε αν θα ανταποκρίνεται στα επαγγέλματα του αύριο. Δεν αρκεί ο μαθητής να γνωρίζει πληροφορίες. Πρέπει να μάθει πώς να μαθαίνει, πώς να προσαρμόζεται σε μία ομάδα. Εκεί έγκειται η δύναμη των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων που θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μας αυτά τα ζητουμενα. Τα σχολεία θα έχουν επίσης την ελευθερία να συγκροτούν τα δικά τους προγράμματα, να δημιουργούν ομίλους, να συνεργάζονται με άλλους φορείς. Ο διευθυντής αναλαμβάνει το ρόλο που δηλώνει ο τίτλος του. Διευθυνει , συνεργάζεται και αξιολογού τους υφισταμένους του. Ο προϊστάμενος κάθε μονάδας πια αποκτά και καινούργιους συνεργάτες. Θα συνδράμουν το διευθυντή οι υποδιευθυντές και άλλοι θεσμοί όπως οι ενδοσχολικοί συντονιστές και οι υπεύθυνοι διασύνδεσης στα επαγγελματικά λύκεια. Η θητεία του διεθυντή αυξάνεται από τα 3 χρόνια στα 4. Η αξιολόγηση απαραίτητο αντίβαρο που πρέπει να υπάρχει. Είναι μια απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή προνομιακών σχέσεων μεταξύ συναδέλφων αλλα και κατάχρησης μιας ηγετικής θέσης. Είναι εργαλείο διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Εφαρμόζεται παντού στον αναπτυγμένο κόσμο. Η αξιολόγηση αφορά δύο επίπεδα, τη σχολική μονάδα και τους λειτουργούς της. Κάθε σχολείο θα έχει τη δική του ιστοσελίδα και η πρόοδος προγραμμάτων θα αποτυπώνεται σε ανώνυμα τεστ αξιολόγησης των μαθητών».

Στρέφοντας τα βέλη του προς την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το τραγικό μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την υπουργό Παιδείας σημειώνοντας «αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω που σας αρέσει να αποκαλείτε εκδημοκρατισμό, στερεί από τα παιδιά το βασικό όπλο. Τα εθίζει στην ήσσονα προσπάθεια. Γι’αυτό ζητώ να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά. Που ακούστηκε ότι δεν χρειάζεται τάχα να ενισχυθεί η κατάρτιση σε μία χωρα η οποία με ανεργία 15% έχει έλλειψη από εξειδικευμένους και καλοπληρωμένους επαγγελματίες; Κάποιοι συνεχίζουν να μοιράζουν ψεύτικες υποσχέσεις. Οι νέοι δεν ζητούν ελπίδες που σύντομα σβήνουν αλλά προοπτικές που ανάβουν το μέλλον τους».

Είναι καιρός κ. Τσίπρα να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμα δεν αντέχουν να σας ακούν . Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται».

Τελειώνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε: «Ξανασκεφτείτε αυτή την τόσο άτοπη υπόσχεση ότι δήθεν θα κρατούν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους. Δεν είναι κάτι που αντίκειται στην ακεραιότητα των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι κατάφωρη αδικία των μαθητών του επόμενου χρόνου.

Αν θέλετε να είστε συνεπής με ό,τι εννοείτε , τότε τολμήστε το. Προτείνετε τη διατήρηση της ελάχιστης βάσης αλλά να μπαίνουν μόνο όσοι δεν την πιάνουν. Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής. Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 να μην μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού.

Αντί να τους κλείνετε με απύθμενο λαικισμό το μάτι, με ψηφοθηρική λογική που ανήκει σε άλλο αιώνα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο σχολείο. Ζητώ την υποστήριξη όλων. Η δημόσια παιδεία είναι υπόθεση εθνική. Παρά τις αντιπαραθέσεις , θα ζητήσω να χαμηλώσουμε τους τόνους, να ξαναδιαβάσετε το νομοσχέδιο και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το προοδευτικό πνεύμα που το διαπνέει.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε ίσως να ακούσετε συμβουλή που διατυπώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο εμβληματικός ηγέτης της Ιταλικής αριστεράς Ενρίκο Μπεριλικουέρ έλεγε «σύντροφοι είναι ώρα να αναπτύξουμε μια ιδιότητα που μας λείπει. Να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας». Εγώ σας ζητώ ενστικτωδώς να πάψετε να λέτε καληνύχτα όταν οι άλλοι σας λένε καλημέρα».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author