Lockdown: Κλειστά και τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Στην αναστολή της λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων από Δευτέρα προσανατολίζεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του lockdown, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα και άρα η μετάδοση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο να κλείσουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί από Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα ή και -το πιθανότερο- σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πλέον ισχυρό.

Η κυβέρνηση εξέτασε καταρχάς το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι υπάρχει ένα κρούσμα Covid-19 σε κάθε οικογένεια, όμως όλο και πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο οριζόντιας επέκτασης του μέτρου σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ανισότητα μεταξύ των μαθητών αλλά και για προληπτικούς λόγους.

Πρώτα όμως μένει να διευθετηθεί το ζήτημα με τις άδειες ειδικού σκοπού.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, για να περιοριστεί η κινητικότητα και άρα η μετάδοση του κορονοϊού, άφησε νωρίτερα σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα” είπε ο κ. Πέτσας (Alpha), σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι “το κλείσιμο και των δημοτικών εξετάζεται για να περιοριστεί μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία”.

Θέλησε έτσι να συμβιβάσει το αφήγημα του Υπουργείου Παιδείας πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστία υπερμέταδοσης, με την προφανή επιθυμία του Υγείας να κλείσουν και τα δημοτικά, γιατί αν μη τι άλλο η λειτουργία τους έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται γονείς και εκπαιδευτικοί, κάτι που δεν συνέβαινε κατά την καραντίνα της άνοιξης.

Το λουκέτο στα δημοτικά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός καθολικού ακόμη πιο αυστηρού lockdown, στα πρότυπα της άνοιξης (το οποιο θα περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων, “λουκέτο” στις δημόσιες υπηρεσίες και μείωση των επιτρεπτών λόγων μετακίνησης, δηλαδή των SMS στο 13033), ενώ δεν είναι ακόμη βέβαιο και εάν θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 30 Νοεμβρίου. 

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν “έξυπνα στοχευμένα τεστ” σε μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία και εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση. 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author