Σήμερα οι αποφάσεις για δημοτικά- Rapid test σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, για να περιοριστεί η κινητικότητα και άρα η μετάδοση του κορονοϊού, άφησε σήμερα, Παρασκευή 13/11, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα” είπε ο κ. Πέτσας (Alpha), σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι “το κλείσιμο και των δημοτικών εξετάζεται για να περιοριστεί μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία”.

Θέλησε έτσι να συμβιβάσει το αφήγημα του υπουργείου Παιδείας πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστία υπερμέταδοσης του Covid-19, με την προφανή επιθυμία του Υγείας να κλείσουν και τα δημοτικά, γιατί αν μη τι άλλο η λειτουργία τους έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται γονείς και εκπαιδευτικοί, κάτι που δεν συνέβαινε κατά την καραντίνα της άνοιξης.

Φαίνεται μάλιστα ότι σε αυτό το ζήτημα έχουν κάπως διαφορετικές προσεγγίσεις η Νίκη Κεραμέως και ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας χθες το βράδυ (ΣΚΑΪ) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά, στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία.

Όπως είπε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Αντίθετα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι δεν έχουν συστήσει οι ειδικοί την αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών και επικαλέστηκε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.Δήλωσε πάντως ότι εάν τελικά ληφθεί απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά, το υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Εκπαιδευτική τηλεόραση, καθώς έχουν βιντεοσκοπηθεί 220 μαθήματα, και η τηλεκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη. 

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σημαίνει βέβαια και άδειες ειδικού σκοπού σε περισσότερους εργαζομενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.


Φαίνεται όμως ότι το σενάριο αυτό γίνεται όλο και πιθανότερο, στο πλαίσιο ενός καθολικού ακόμη πιο αυστηρού lockdown στα πρότυπα της άνοιξης (το οποιο θα περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων, “λουκέτο” στις δημόσιες υπηρεσίες και μείωση των επιτρεπτών λόγων μετακίνησης, δηλαδή των SMS στο 13033), ενώ άλλωστε δεν είναι ακόμη βέβαιο και εάν θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 30 Νοεμβρίου. 

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, Πέμπτη, στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν “έξυπνα στοχευμένα τεστ” σε μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία και εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

“Εχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα, ώστε να μπορούμε να τρέξουμε με τέτοια δειγματοληπτικά τεστ, που θα μας δώσουν μία χρήσιμη πληροφόρηση, για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για μερικές βδομάδες ακόμη την εκπαίδευση από το σπίτι”, είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πότε τελικά θα ανοίξουν ξανά Γυμνάσια και Λύκεια.

Αυτο προφανως σημαίνει ότι μπορεί να παραταθεί και το lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author