Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Ελλάδα: Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς

Estimated read time 1 min read

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, 22:05

Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Ελλάδα: Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς

To casus belli θυμήθηκε η Άγκυρα με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο και να δηλώσει ότι θα επιλέξει η ίδια πότε θα προχωρήσει η τμηματική επέκτασή των χωρικών υδάτων στην υπόλοιπη χώρα και φυσικά στην Κρήτη.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Χ. Ακσόι, δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας για την μη επέκτασή των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο  «παραμένει η ίδια». Η Τουρκία από το 1995 έχει εξαγγείλει casus belli για το ενδεχόμενο άσκησης εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος που της προσφέρει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ. 

Ο κ. Ακσοι μάλιστα επικαλέστηκε και τα «ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, αναφορά που παραπέμπει στη Συμφωνία της Μαδρίτης.

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», αναφέρει η δήλωση Ακσόι που έσπευσε να σημειώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο», θέλοντας εέσι να εξηγήσει τη μη αντίδραση της Τουρκίας.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author