Συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Estimated read time 1 min read

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του Μ. Θεοδωράκη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων αναφέρει:  «Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που τη βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρωθυπουργός και πολιτικά κόμματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος αναφέροντας «Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφέρει μεταξύ άλλων «Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια» συμπληρώνοντας «Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ…Μίκη φωτεινέ έφυγες. Σκοτείνιασε η Ελλάδα» ενώ ο Γ. Βαρουφάκης από από «Μέρα25» από την Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε: «Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερη πλούσια στο διηνεκές».

Η Βουλή και η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων 

Ο A’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοινώνοντας την είδηση του θανάτου του Μ. Θεοδωράκη κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή την Ολομέλεια και ανακοίνωσε πως η Βουλή θα τιμήσει τη μνήμη του Μ. Θεοδωράκη.  

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε:  «Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει. Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:  «Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον μεγαλύτερο Έλληνα του αιώνα. Τον Μίκη Θεοδωράκη που η προσωπική και καλλιτεχνική του εμβέλεια έφτασε σε όλες τις άκρες του πλανήτη. Εξέφρασε μια ολόκληρη εποχή και η μουσική του τραγουδήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους».

Πηγή άρθρου www.902.gr

You May Also Like

More From Author