Στο τραπέζι η «διείσδυση» της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Estimated read time 1 min read

«Παρατηρούμε τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία, με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους
του της Σερβίας Ν. Σελάκοβιτς και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί τις ιδιαίτερες συνθήκες στην περιοχή των Βαλκανίων προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Σερβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Από τη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας επανήλθε και στο ζήτημα της προγραμματιζόμενης για τις 14 Απριλίου επίσκεψής του στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η τουρκική πλευρά απέχει από προκλήσεις. Πάντως και χθες δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγο μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, της Σερβίας Νικόλα Σελάκοβιτς και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, επισήμανε ότι «παρατηρούμε εμείς, από την ελληνική πλευρά, τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία, με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντοτε έχει την προσοχή μας». Και πρόσθεσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας. Γέφυρες συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προώθηση των ανθρωπίνων αξιών. Και όχι βέβαια για την προώθηση οποιουδήποτε είδους εξτρεμισμού, φανατισμού ή μισαλλοδοξίας».

«Υπό προϋποθέσεις»

Αναφορικά με τη μετάβασή του στην Αγκυρα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί «υπό προϋποθέσεις» και με «το κατάλληλο κλίμα». Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι ότι «η Τουρκία δεν θα προβεί σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που θα εμποδίσουν αυτή μου την επίσκεψη. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι η τουρκική πλευρά αυτή τη φορά θα απέχει από τέτοιες ενέργειες».

Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε, επίσης, και μια τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να ενισχυθεί η δυναμική διασύνδεσης των χωρών της περιοχής. Ο κ. Δένδιας μετέβη στο Βελιγράδι με σκοπό και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας. Εγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την παρουσία του οποίου διεξήχθη και το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Τον κ. Δένδια συνόδευαν στο Βελιγράδι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την «αμέριστη στήριξη» της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για παροχή τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις προηγούμενες ημέρες από την πλευρά της Τουρκίας οξύνθηκε η επιθετική ρητορική, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Δυστυχώς οι Ελληνες γείτονές μας συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειες και αυξάνουν την ένταση. Χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα με σκοπό να φτάσουν σε κάποιους στόχους. Κάθε φορά τονίζουμε πως αυτές οι κινήσεις είναι άσκοπες, καμία απειλή δεν έχει καμία επίπτωση στη χώρα μας, στον λαό μας και στις ένοπλες δυνάμεις μας. Με αυτές τις μεθόδους και τις ενέργειες δεν θα φτάσουν πουθενά», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author