Ο κορωνοϊός «μολύνει» όλη την Ελλάδα : Δύσκολη η ιχνηλάτηση – Μεγαλώνει η λίστα των «τοπικών lockdown»

Estimated read time 1 min read

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα μέτρα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 200 και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο αναφορικά με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, όσο και για τους νέους, οι οποίοι όχι μόνο νοσούν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις θανάτων σε νεαρές ηλικίες.

Ωστόσο, ένας ακόμα παράγοντας που προβληματίζει έντονα είναι η διασπορά του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται εστίες και περιορίζονται με τα μέτρα. Αντιθέτως ο ιός «κυκλοφορεί» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δυσκολεύοντας έτσι την ιχνηλάτηση και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει αυστηρά μέτρα για όλο και περισσότερες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, μέτρα βρίσκονται σε εφαρμογή στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας καθώς και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σήμερα, σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν οι Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας. Οι τρεις παραπάνω περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και από το Σάββατο και για τις επόμενες δέκα μέρες θα ισχύουν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Καμπανάκι των ειδικών για τη διασπορά

«Καμπανάκι» για τη διασπορά κρούουν από την πλευρά τους και οι επιστήμονες.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, είπε πως «ο κορονοϊός επιμένει. Έχουμε διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Έχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία». Ακόμα, εξήγησε πως «υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι τα μοναδικά «όπλα» για να νικηθεί ο κοροναϊός είναι αποστάσεις, απολυμάνσεις χεριών, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται. Αναφορικά με τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κοροναϊό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα».

Ακόμα, όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο. «Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.

Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων. Ενώ ευθέως ξεκαθάρισε πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, 209 συμπολίτες μας μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό, τη στιγμή που 28 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή το σύνολο των νεκρών ανήλθε σε 238. Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα (76) και Θεσσαλονίκη (49), ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 17.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.138, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Από τα 192 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πέντε με γνωστές συρροές. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης με 76 και 49 νέα κρούσματα, αντίστοιχα.

Επίσης, 11 κρούσματα καταγράφονται στην Πέλλα, και από 5 σε Καρδίτσα και Πιερία, όπου επιβλήθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Από αυτά, 1.802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Τα 209 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 76 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 στην Π.Ε. Άρτας
  • 1 στην Π.Ε. Δράμας
  • 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
  • 1 στην Π.Ε. Έβρου
  • 11 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 με στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 2 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 5 στη Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 5 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 3 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 2 στην Π.Ε. Λάρισας
  • 6 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 2 στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 4 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 2 στην Π.Ε. Χανίων

28 άτομα διασωληνωμένα

Παράλληλα, καταγράφεται μικρή μείωση κατά δύο των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τον αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 28. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Από αυτούς, έξι (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τρεις νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 238 θανάτους συνολικά στη χώρα. 83 (34.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Σε έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε περισσότερες περιοχές προχώρησε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας σήμερα πως οι Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας προστίθενται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτό σημαίνει πως για τις εν λόγω περιοχές αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Επιπλέον αποφασίστηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν από αύριο, Σάββατο 22/8 και ώρα 06.00, για 10 μέρες, δηλαδή έως και την Τρίτη 01/9 και ώρα 06.00.

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00  έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι  Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σε ισχύ από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σημειώνεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τις Αρχές με βάση το αυξημένο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στις εν λόγω περιοχές, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χαλκιδική και Μύκονο θα παραμένουν κλειστά από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.

Μάσκες παντού

Τα αυξημένα μέτρα στις δύο περιοχές καθιστούν, παράλληλα, υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.



Πηγή άρθρου www.to10.gr

You May Also Like

More From Author