Νύχτα αγωνίας στη Μάνη : Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα – Ειδοποίηση και μέσω 112

Estimated read time 1 min read

Μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη είναι αυτή η νύχτα για τους κατοίκους της Μάνης. Από το μεσημέρι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πύρινα μέτωπα, η μάχη συνεχίζεται υπό δυσχερείς συνθήκες.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, καθώς τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν. Πυροσβέστες και κάτοικοι θα δώσουν ολονύχτια μάχη για να συγκρατηθεί η πύρινη λαίλαπα μέχρι να επιστρέψουν τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.

112: Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν λαμβάνετε τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας

Μόνη θετική είδηση είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι έχουν κάπως κοπάσει. Ωστόσο, κανείς δεν εφησυχάζει. Το αντίθετο. Προκειμένου, δε, να είναι όλοι επί ποδός, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στους κατοίκους της Μάνης μήνυμα μέσω του 112.

Εφιάλτης από δύο μεγάλα μέτωπα

Ο πύρινος εφιάλτης απειλεί από δύο πλευρές τη Μάνη.

Το πρώτο μέτωπο κατακαίει μεγάλη δασική έκταση στην Ανατολική Μάνη, με τις φλόγες να απειλούν ακόμη και οικισμούς, πέντε από τους οποίους εκκενώθηκαν νωρίς το απόγευμα.

Κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη για τον περιορισμό αυτού του πύρινου μετώπου στην περιοχή Λαγκαδά από το μεσημέρι.

Το δεύτερο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Εκκένωση οικισμών

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Λαγκαδά στην Ανατολική Μάνη, γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε οικισμούς.

Ήδη έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί κοντά στο πύρινο μέτωπο που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα. Πρόκειται για τους οικισμούς Βάχος, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.


Ο δρόμος που συνδέει την Αρεόπολη με το Γύθειο είναι κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο βρίσκονται 155 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 47 οχήματα.

Μέχρι τη δύση του ηλίου, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν ισχυρά εναέρια μέσα -οκτώ ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Ώρες αγωνίας

Όσοι κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται στους δρόμους των οικισμών με υδροφόρες και όποια άλλα μέσα μπορούν να διαθέσουν για να συμβάλλουν στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις φλόγες έχουν παραδοθεί κάποια παραπήγματα και στάβλοι που βρίσκονται στις παρυφές οικισμών.

Νέο μέτωπο στο Γεράκι

Την ώρα που οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, επιχειρούσαν πυρόσβεση στην Ανατολική Μάνη, νέο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις και για αυτό το μέτωπο.

Στο σημείο έσπευσαν 29 πυροσβέστες με 9 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στην επιχείρηση μετείχαν δύο αεροσκάφη έως τη δύση του ηλίου.

Ερευνα για εμπρησμό

Όπως έγινε γνωστό με εντολή του αρχηγού του ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μετέβη στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό.

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

 

Δημοσιεύτηκε από Votskaris George στις Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρωταγωνιστεί σε νέο σποτ της καμπάνιας «Μένουμε Ασφαλείς»



Πηγή άρθρου www.tanea.gr

You May Also Like

More From Author