Έντονη ανησυχία επικρατεί και στη χώρα μας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού θα είναι δραματική, με την ανησυχία να εντείνεται λόγω των εορτών καθώς πρόκειται για περίοδο που οι πολίτες αυξάνουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη αποφασίσει για νέα μέτρα και αυστηρά lockdown, ενώ και στις ΗΠΑ σήμερα ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία ώστε να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.
Όσον αφορά στη χώρα μας, ειδικοί κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν είτε με την πρώτη είτε με την αναμνηστική δόση.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη μετάλλαξη Όμικρον
Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πανδημία. Η σύσκεψη έγινε καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στη Σόφια, και σε αυτή συμμετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εξετάστηκαν και συζητήθηκαν όλα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πανδημία και την «απειλή» που συνιστά η μετάλλαξη Όμικρον, εν όψει της εορταστικής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε προς το παρόν να μην ληφθούν κάποια πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για αυξημένο τεστινγκ την περίοδο των εορτών ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Πληροφορίες του iefimerida.gr, λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα, και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν στην Πρωτοχρονιά και θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε, μιλώντας στο Mega για το ενδεχόμενο μέτρων ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».
Μαγιορκίνης: «Περιμένουμε μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων»
Στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, και τόνισε πως «περιμένουμε μια δραματική αύξηση των μολύνσεων», σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια κατάσταση παρακολούθησης».
Όσον αφορά στο πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εξήγησε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πόσα είναι αυτή τη στιγμή. Συνήθως υπολογίζουμε ότι αφού περάσουν τα 25, είναι 3-4 φορές παραπάνω», εκτιμώντας πως «δεν πρέπει να είναι πάνω από 100 σε όλη τη χώρα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «το παρακολουθούμε αλλά εμείς έχουμε αρκετά περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. Και είναι ναι μεν για τη Δέλτα αλλά λειτουργούν και για την Όμικρον. Για παράδειγμα, η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στις δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως την Ολλανδία, από όσο γνωρίζω».
Μετάλλαξη Ομικρον: «Εμβολιαστείτε» το μήνυμα των ειδικών -Φόβοι για μεγάλη διασπορά μετά τις γιορτές
Φάουτσι: Η μετάλλαξη Ομικρον «σαρώνει τον κόσμο» -Τα ταξίδια θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης
Ατσαλάκης: «Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα από τη Δέλτα»
«Τη μετάλλαξη Όμικρον δεν τη σταματά σχεδόν κανένα μέτρο», δήλωσε ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ατσαλάκης εξήγησε πως μόλις τα κρούσματα της νέας αυτής μετάλλαξης φτάσουν στα 50 με 100, η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.
«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.
Παράλληλα, ο κ. Ατσαλάκης τόνισε η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα από τη Δέλτα με αποτέλεσμα «να μην τη σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».
«Μερικώς αυστηρά lockdown για να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί. Ένα ολικό lockdown ίσως να είναι ένα τελευταίο μέτρο», ανέφερε ο καθηγητής.
Επίσης, ο κ. Ατσαλάκης, λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, είπε πως «υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγαλύτερα νούμερα από τις υπάρχουσες νοσηλείες και ήδη το υγειονομικό σύστημα είναι στα όριά του».
Μανωλόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε σήμερα ότι «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».
«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Για αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Γώγος: Η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να γίνει δραματική
Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Όμικρον εξέφρασε και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε ο κ. Γώγος στην εκπομπή «Καλημέρα» στο ΣΚΑΪ.
Όπως επισήμανε η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση προκειμένου να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι με την τρίτη δόση η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου. «Άρα αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», υπογράμμισε.
Βασιλακόπουλος: Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές -Ρεβεγιόν με αναμνηστική δόση και τεστ
Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του στο Mega χαρακτήρισε δεδομένα ένα νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές. «Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.