«Μαμά, κλείσε μου γρήγορα ραντεβού να κάνω το εμβόλιο»

Estimated read time 1 min read

mama-kleise-moy-grigora-rantevoy-na-kano-to-emvolio-561635989

Πολλοί μαθητές δημοτικού έκαναν «κόντρες» για τη γρηγορότερη ημερομηνία εμβολιασμού μέσω… Skype. Ουκ ολίγοι έσπευσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα στα εμβολιαστικά κέντρα με τους γονείς τους. (INTIME NEWS)

Μπορεί οι boomers και οι millennials να γνωστοποίησαν τον εµβολιασµό τους µε πανοµοιότυπες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά του δημοτικού ωστόσο έκαναν «κόντρες» για τη γρηγορότερη ημερομηνία εμβολιασμού μέσω… Skype. Ουκ ολίγα έσπευσαν από την πρώτη κιόλας μέρα στα εμβολιαστικά κέντρα, αποσπώντας εύσημα και τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας χάρη στην ωριμότητά τους.

«Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για εμάς, θέλω να μου κλείσεις ραντεβού, μαμά!». Αυτή ήταν η οδηγία που είχε δώσει στην Τατιάνα Τζούλια ο τρίτος κατά σειρά και (μάλλον) ο πιο ατρόμητος γιος της, που εμβολιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης. «Τον είχαν κουράσει τα συνεχή self tests, καθώς πέρα από τα προβλεπόμενα, επειδή είναι κολυμβητής όφειλε να κάνει και μόνος του, ενώπιον του προπονητή, ακόμη ένα πριν μπει στην πισίνα», περιγράφει η μητέρα του, που επιθυμούσε εξίσου να είναι εμβολιασμένη όλη η οικογένεια. «Ανθρωποι που πέρασαν COVID ελαφριά διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι η νόσηση άφησε σοβαρά κατάλοιπα», αναφέρει στην «Κ», «πρόκειται για μεγάλο ρίσκο που δεν θα ήθελα να πάρουν τα παιδιά μου».

Ωστόσο δεν ήταν τόσο τα επιχειρήματα της μητέρας του, η οποία έχει σπουδάσει Βιολογία, που τον έπεισαν όσο το γενικότερο… κλίμα. «Οι φίλοι και συμμαθητές τους, στην πλειονότητά τους, το έχουν κάνει (σ.σ. των δύο μεγαλύτερων) ή ετοιμάζονται να το κάνουν – σε αυτές τις ηλικίες, αυτό αποτελεί μοχλό πίεσης». Η ίδια νιώθει μεν ανακουφισμένη, ωστόσο δεν κάνει πολλά σχέδια για τις γιορτές.

«Οι φίλοι και συμμαθητές τους, στην πλειονότητά τους, το έχουν κάνει ή ετοιμάζονται να το κάνουν – σε αυτές τις ηλικίες, αυτό αποτελεί μοχλό πίεσης».

Η αγωνία για την long COVID είναι που ώθησε και τον Σταύρο Βαπορίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για τις επιστημονικές μελέτες και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών, να κλείσει άμεσα ραντεβού και για τα δύο παιδιά του, 6,5 και 10 ετών. «Εφόσον υπάρχει ασφαλές και δοκιμασμένο εμβόλιο, θέλω να το προσφέρω στα παιδιά μου», υπογραμμίζει. «Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πέντε εκατομμύρια παιδιά χωρίς να έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια». Οταν δόθηκε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της πληθυσμιακής ομάδας 5-11 ετών και στην Ευρώπη, ο ίδιος συζήτησε με τέσσερις γιατρούς, ιδιαίτερα ενήμερους σε θέματα πανδημίας, οι οποίοι τον ενίσχυσαν προς αυτή την κατεύθυνση. «Νιώθω καλά με τον ευατό μου, σε ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο, εμβολιάζοντας τα παιδιά μου συμβάλλω στο κτίσιμο του τείχους ανοσίας και ταυτοχρόνα τα προστατεύω κατευνάζοντας την αγωνία μας».

«Ο φόβος μου για μια πιθανή νόσηση με κορωνοϊό υπερισχύει της όποιας μου ανησυχίας για το εμβόλιο», ισχυρίζεται η κ. Μαριλένα Ζάχου. «Ο δωδεκάχρονος γιος μου δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ενώ έβλεπα πόσο είχαν κουράσει τα self tests τη μικρότερη κόρη μου, η οποία ως ιδιαίτερα συνεπής τα έκανε μόνη της τόσο για το σχολείο όσο και για να μπορεί να έρχεται μαζί μας έξω, για φαγητό ή σινεμά». Κάποτε έπιασε το δεκάχρονο κορίτσι να έχει ξεσπάσει σε κλάματα, καθώς είχε δει στις ειδήσεις ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό και παιδιά της ηλικίας της. «Η Αρετή αδημονεί να φτάσει 20 του μηνός για να εμβολιαστεί». Βέβαια δεν είναι όλοι τόσο αποφασιστικοί όσο η κόρη της. «Πολλοί γνωστοί και φίλοι δηλώνουν υπέρ του εμβολίου, αλλά δεν κλείνουν ραντεβού», επισημαίνει η κ. Ζάχου, «θέλουν να περιμένουν να δουν πώς θα πάνε οι πρώτες δόσεις, να περάσουν οι γιορτές, τα κρύα κ.ά., παρά τα όσα διαβάζουμε για τη νέα μετάλλαξη».

«Οποτε και αν δινόταν το πράσινο φως, είχαμε αποφασίσει ότι θα κλείναμε επιτόπου τον εμβολιασμό του μικρού», λέει η κ. Εύη Περγάμαλη, λίγο προτού συνοδεύσει τον 11χρονο γιο της στο εμβολιαστικό κέντρο το απόγευμα της Τετάρτης. Στο εξής ο μικρός θα είναι «ασορτί» με την υπόλοιπη οικογένεια και θα μπορεί να συμμετέχει χωρίς επιπλέον ελέγχους στις δραστηριότητες, ενώ δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν με τον πρώτο πυρετό ή βήχα που θα εμφανίζει μέσα στον χειμώνα. «Είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι και από πολύ νωρίς, καθώς είχαμε δικό μας άνθρωπο που επιμολύνθηκε…».

«Τι φοβούνται οι μεγάλοι;»

«Παιδιά, ο κορωνοϊός παραφυλάει, βάλτε σωστά τη μάσκα». Ετσι παροτρύνει η δεκάχρονη Αρετή τους συνομηλίκους της, όταν τρέχοντας για το διάλειμμα στο σχολείο, χαλαρώνουν τη μάσκα τους. «Μας έχουν κουράσει όλα αυτά πολύ, το ξέρεις ότι δεν έχω δει τα πρόσωπα των φετινών μου δασκάλων;». Η Αρετή παραδέχεται ότι σε όλα τα εμβόλια παρότι πάει προετοιμασμένη, ζορίζεται. «Οσο είμαι στη γιατρό σκέφτομαι πότε θα τελειώσει, γιατί με πονάει το μπράτσο». Τη Δευτέρα μετά το εμβόλιο την περιμένει παγωτό, κερασμένο από τον πατέρα της. «Δεν καταλαβαίνω τους μεγάλους που δεν πάνε να το κάνουν», καταλήγει η Αρετή, «ξέρω μια οικογένεια στο χωριό μας, δεν έχει πάει κανείς, από φόβο». «Με φοβίζει ο κορωνοϊός», λέει ο 11χρονος Κωνσταντίνος. «Εύχομαι κάποτε να ξαναγίνουμε όπως παλιά, να είμαστε χωρίς μάσκες, να μη χρειάζονται έλεγχοι και να ταξιδεύουμε ξέγνοιαστοι». Ο συνομήλικός του Αθως, βγαίνοντας από το εμβολιαστικό, δηλώνει ότι νιώθει «μια χαρά». «Είχα περάσει μεγάλη αγωνία όταν είχε κολλήσει ο κολλητός μου και ο πατέρας του, ήμουν με διπλή μάσκα όλη μέρα». Με το εμβόλιο, κέρδισε λίγη από τη χαμένη ξεγνοιασιά του.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author