Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στη Φωκίδα-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Estimated read time 1 min read

Κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αγροτική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πύρινα μέτωπα ξεπηδούν σε όλη τη χώρα. Η ζέστη, η ξηρασία και οι άνεμοι που επικρατούν βοηθούν το καταστροφικό έργο της φωτιάς. Τα σημαντικότερα μέτωπα.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην ‘Αμφισσα με το ένα μέτωπο να κινείται απειλητικά προς την Ιτέα. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας στάλθηκε μήνυμα, μέσω του 112, για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια πλευρά της παραλιακής κωμόπολης.

Λίγα λεπτά μετά το μήνυμα δόθηκε το πράσινο φως, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε (GRTimes) ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες». Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωσή της, καθώς λίγο πριν εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά. Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί κάποια από τα αντλιοστάσια ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Όπως αναφέρουν οι αρχές η λειτουργία των περισσότερων αποκαταστάθηκε. 

Οι πυροσβέστες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην επιτρέψουν στη φωτιά να προχωρήσει όμως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο γεγονός πως είναι αδύνατον πλέον να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

Στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει κατεύθυνση σε τρία μέτωπα.

  • Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.
  • Το δεύτερο μέτωπο έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει.
  • Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ Άμφισσας, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, Άγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών». 

Πολλές οι φωτιές

Με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν να είναι ιδιαίτερα θερμές και ξηρές ο κίνδυνος για ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς ενισχύονται.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς αργά το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Οι ένοικοι της ξενοδοχειακής μονάδας απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία.

► Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Δύσκολη ημέρα και η Τρίτη

Να σημειωθεί πως πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και την Τρίτη, 5 Ιουλίου, σε: Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author