Κόλαση φωτιάς στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας

Estimated read time 1 min read

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αγροτική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πύρινα μέτωπα ξεπηδούν σε όλη τη χώρα. Η ζέστη, η ξηρασία και οι άνεμοι που επικρατούν βοηθούν το καταστροφικό έργο της φωτιάς. Σε Ιτέα και Κρανίδι η μεγαλύτερη ανησυχία.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην ‘Αμφισσα με το ένα μέτωπο να κινείται απειλητικά και να φτάνει στην Ιτέα. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας στάλθηκε μήνυμα, μέσω του 112, για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια πλευρά της παραλιακής κωμόπολης και λίγα λεπτά μετά δόθηκε το πράσινο φως, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για εκκένωση.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ιτέα. Μέσα στο κόκκινο πλαίσιο τα ενεργά μέτωπα.

Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών και Καταστροφών

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε (GRTimes) ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες». Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Το μέτωπο επεκτείνεται σε περισσότερα από 10 χιλιόμετρα και υπάρχουν και οι πρώτες αναφορές για καταστροφές σε αποθήκες αλλά και εγκαταστάσεις του Δήμου. 

Πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωσή της, καθώς λίγο πριν εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά. Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί κάποια από τα αντλιοστάσια ύδρευσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Όπως αναφέρουν οι αρχές η λειτουργία των περισσότερων αποκαταστάθηκε. 

Οι πυροσβέστες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην επιτρέψουν στη φωτιά να προχωρήσει όμως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο γεγονός πως είναι αδύνατον πλέον να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης μετά τη δύση του ηλίου. 

Στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει κατεύθυνση σε τρία μέτωπα.

  • Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.
  • Το δεύτερο μέτωπο έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι. 
  • Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα της Άμφισσας. 

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην ‘Αμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση θα ρίξουν το κύριο βάρος τους στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο ‘Αμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πολλές οι φωτιές

Με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν να είναι ιδιαίτερα θερμές και ξηρές ο κίνδυνος για ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς ενισχύονται.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς αργά το βράδυ υπήρξε αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Οι ένοικοι της ξενοδοχειακής μονάδας απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία.

► Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Δύσκολη ημέρα και η Τρίτη

Να σημειωθεί πως πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και την Τρίτη, 5 Ιουλίου, σε: Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author