Κρύβεται πίσω από Μπάιντεν, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Estimated read time 1 min read

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Επιμένει ο πρωθυπουργός να θεωρεί πως η επιθετικότητα του Ερντογάν οφείλεται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και κάνει θετική αποτίμηση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή και σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ», που είπε πριν από λίγο καιρό ο Ερντογάν, δήλωσε: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Και ενώ η συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν έδειξε πως κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος».

«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα F-16, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει της δική της αποτρεπτική δυνατότητα». «Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν μας στήριξε», είπε ρίχνοντας τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε και για το αίτημα για αγορά F-35  λέγοντας «χθες ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία. Δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη πριν από το 2027 και το 2028».

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι «οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας».

«Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες», είπε ακόμα και στη συνέχεια αναφερόμενος στην άρση του τουρκικού βέτο σχολίασε: «Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

«Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», είπε.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author