Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς το απόγευμα

Estimated read time 1 min read

Έπειτα από αρκετό καιρό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα εκτάκτως η τηλεοπτική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, στις 6 το απόγευμα.

Η τέταρτη δόση και οι αντιδράσεις

Αν και δεν αναφέρεται το αντικείμενο ενημέρωσης, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 27 Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για εμβολιασμούς με τέταρτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Ο εμβολιασμός με δεύτερη αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση να τον πραγματοποιήσουν όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Εντωμεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών όπου αναφέρεται ότι τα άτομα 30-59 ετών έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν με τέταρτη δόση, παρόλο που «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε».

Ο πρώτος που εξέφρασε τις ενστάσεις του ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είχε σημειώσει ότι εφόσον δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, δεν έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε αναφέρει ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και ότι η πλατφόρμα άνοιξε για ανθρώπους «που φοβούνται, που λένε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Σε δηλώσεις της στο MEGA, η κ. Γκάγκα είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή παρενέργειες από μια επιπλέον δόση, αλλά δεν υπάρχουν και τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι θα ωφελήσει σε κάπου. «Αν θέλει κάποιος να το κάνει, να το κάνει», είχε πει.

Με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν θα κάνει την τέταρτη δόση, γιατί δεν συντρέχει κάποιος λόγος, σημειώνοντας ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Γενικά, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα αυτό, με τους περισσότερους να συστήνουν να κάνουν τέταρτη δόση οι 60 και άνω, ενώ οι 30-59 μπορούν να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο. Δεν συστήνεται επίσης η τέταρτη δόση σε περίπτωση που κάποιος/α έχει κάνει τις τρεις προηγούμενες δόσεις και έχει νοσήσει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author