Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά

Estimated read time 1 min read

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Η επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το Σάββατο (20-03-2021) και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Για το Σάββατο προβλέπονται: 

-Από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη

δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

-Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Κακοκαιρία και την Κυριακή 

– Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία.

kairos_ektakto_deltio_kairou_emy_savvato_kairos_kiriaki

Ο καιρός την Δευτέρα

-Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα

εξασθενήσουν.

-Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά.

kairos_ektakto_deltio_emy_monday_kairos_deutera

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό σε όλη τη χώρα 

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια

Πολλές βροχές τοπικά ισχυρές από το Σάββατο έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια

-Θερμοκρασία σε πρόσκαιρη άνοδο το Σαββατοκύριακο στα νότια, αλλά πτώση στη βόρεια Ελλάδα 

-Οι άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 6 με 7 μποφόρ

Βίντεο καιρού: Η σημερινή πρόγνωση του καιρού


Σήμερα Παρασκευή προβλέπονται τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά στα νοτιοδυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

kairos_emy_kairos_paraskeui

Καιρός: Κακοκαιρία το Σάββατο με ισχυρές βροχές, ζέστη στα νότια

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, όπου μετά το μεσημέρι θα είναι πρόσκαιρα πυκνές. Βαθμιαία οι βροχές στηνότια νησιωτική χώρα θα σταματήσουν. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

kairos_ektakto_deltio_kairou_kataigides_ektakto

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια και πτώση στα βόρεια.

kairos_savvato_vroxes_emy

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στη Θράκη και την Ήπειρο το πρωί της Παρακευής

Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα υποχώρησαν οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το πρωί της Παρασκευής 19/03 ενώ εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στη Θράκη σε χαμηλά υψόμετρα και στην Ήπειρο μέχρι τα 700-800μ υψόμετρο. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας σημειώθηκαν και στη Δυτική Μακεδονία. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Φαράγγι Φλώρινας με τιμή -3.5 βαθμούς Κελσίου. Οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωινό της Τρίτης παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

kairos_thermokrasies

Ψυχρές αέριες μάζες επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ψυχρές αέριες μάζες φαίνεται να διατηρούνται και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα έως και την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο η άνοδος των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική θα προκαλέσει πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια τμήματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται η κίνηση των αέριων μαζών στην Ευρώπη από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1.500 μέτρων).

Κινήσεις αερίων μαζών στην Ευρώπη από την Τετάρτη 17/03 - Κυριακή 21/03



Πώς θα είναι ο καιρός  το Σαββατοκύριακο

ΣΑΒΒΑΤΟ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου πιθανώς να είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βαθμιαία οι βροχές στην νότια νησιωτική χώρα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 6 στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση στα δυτικά από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα βαθμιαία στα δυτικά σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

 Καιρός: 25άρια στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο – Πού θα δούμε πρόσκαιρα υψηλές θερμοκρασίες

Δείτε τους αναλυτικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  –  Οι θερμοκρασίες για το Σαββατοκύριακο

kairos_savvato_temp_emy

kairos_kiriaki_kairos_thermokrasies

WXCHARTS: Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο – Δείτε χάρτες

martios_sk
kairos_wxcharts_sk_thermokrasies

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Αναλυτικοί χάρτες  με τις θερμοκρασίες για Σάββατο και Κυριακή

kairos_xarokop_themokrasies_kriti


kairos_xarokopeio

Ειδήσεις σήμερα: 

Μικρός Ζαχαρίας: Πάλεψε γενναία, αλλά δεν τα κατάφερε

Καιρός: Πολλές βροχές το Σάββατο – Μεγάλες διαφορές σε Κρήτη, βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Τροχαίο στη Βουλή: Το βίντεο από τη στιγμή του δυστυχήματος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author