Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης θα μάθει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα

Estimated read time 1 min read

Σε νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Ηaber.

«Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Νομίζω ότι θα το μάθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης θα μάθει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα-1

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, ενώ φάνηκε ενοχλημένος για τις ενέργειες κατά της αγοράς μαχητικών F-16 που η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν 9 βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όταν τα λες αυτά, το αρνούνται. Έχουν σκοπό να τοποθετήσουν και στα νησιά. Λένε ότι είναι για να αμυνθούν απέναντι στη Ρωσία. Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», σημείωσε. «Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε “μην το δώσεις στην Τουρκία” επιτιθέμενοι στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας με τη στάση μας», συνέχισε.

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης θα μάθει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα-2

Ακάρ: «Δεν ισχύουν όροι για τα F-16»

Αναφορά στους όρους απόκτησης των F-16 έκανε από την πλευρά του και ο Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν για την Τουρκία και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση του τουρκικού αιτήματος στις ΗΠΑ. «Τέτοιοι όροι δεν ισχύουν για την Τουρκία, δεν είναι δυνατόν. Μιλήσαμε πολύ θετικά στη συνάντησή μας με τον Μπάιντεν. Στη συνέχεια, από όπου κι αν προήλθε αυτό, ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author