Διαδηλώσεις στην Κίνα: Το λευκό χαρτί, σύμβολο των αντιφρονούντων – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Το λευκό χαρτί έχει μετατραπεί σε έμβλημα των διαδηλωτών στην Κίνα, όπου ξεχειλίζει η οργή των πολιτών για τα συνεχή lockdown, τα μέτρα κρατικής καταστολής και τη λογοκρισία

Ένα αντικείμενο ή ένα χρώμα συμβολίζει συχνά ένα ολόκληρο κίνημα διαμαρτυρίας. Στην Κίνα, αυτό το αντικείμενο είναι ένα ταπεινό κομμάτι…λευκό χαρτί. Καθώς το σούρουπο έπεφτε στη Σαγκάη το απόγευμα της Κυριακής (27/11), οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε μια αγρυπνία για να μνημονεύσουν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς που πυροδότησε τις διαδηλώσεις, ήρθαν κρατώντας φύλλα χαρτιού.

Ομοίως, στην πρωτεύουσα Πεκίνο, διαδηλωτές ήρθαν με κομμάτια χαρτιού ανά χείρας σε μια διαδήλωση στο διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, όπου κάποτε παρευρέθηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Και σε ένα άλλο εντυπωσιακό βίντεο μια νεαρή γυναίκα φαίνεται να περπατά στους δρόμους της Ουζέν -μιας πόλης στην ανατολική επαρχία Zεζιάνγκ- με αλυσίδες γύρω από τους καρπούς της και κολλητική ταινία στο στόμα της. Στα χέρια της είχε ένα φύλλο άθικτο λευκό χαρτί. Το φαινόμενο έχει τις ρίζες του στις διαδηλώσεις του 2020 στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι ντόπιοι κρατούσαν λευκά κομμάτια χαρτιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δρακόντεια νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια της περιοχής.

Οι ακτιβιστές κράτησαν τα χαρτιά ψηλά αφού οι αρχές απαγόρευσαν συνθήματα και φράσεις που σχετίζονται με το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 που οδήγησε την πόλη να ακινητοποιηθεί και τους αξιωματούχους να καταστείλλουν βίαια τους διαδηλωτές.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η χειρονομία δεν είναι μόνο μια δήλωση για τη φίμωση των διαφωνούντων , αλλά και μια πρόκληση προς τις αρχές, σαν να λένε «θα με συλλάβετε επειδή κρατάω μια ταμπέλα που δεν λέει τίποτα;»».

«Σίγουρα δεν υπήρχε τίποτα στα χαρτιά, αλλά ξέρουμε τι υπάρχει εκεί», είπε στο BBC μια γυναίκα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Σαγκάη. Ο Τζόνι, ένας 26χρονος διαδηλωτής στο Πεκίνο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η λευκή κόλλα «εκπροσωπεί όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε».

H ειδική του BBC για θέματα Κίνας Κέρι Άλεν, παρατήρησε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι λογοκρισίας έχουν σαρώσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. «Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης», είπε. Το «κενό φύλλο χαρτιού» και το «λευκό χαρτί» δείχνουν τώρα μόνο φειδωλά αποτελέσματα»

Η λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο, με έναν χρήστη να γράφει ότι «αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία παραγωγής χαρτιού Shanghai M&G Stationary αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε αφαιρέσει όλα τα χαρτιά Α4 από τα ράφια για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι αξιωματούχοι της M&G δήλωσαν ότι η παραγωγή και η λειτουργία είναι όπως πάντα και ειδοποίησαν την αστυνομία για ένα πλαστό έγγραφο που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο, το οποίο είχε ξεκινήσει τη φήμη.

Αλλά η κενή σελίδα έχει γίνει επίσης ενδεικτική της κατάχρησης από όσους εξακολουθούν να είναι πιστοί στην κεντρική κυβέρνηση και εξοργίζονται από τα κύματα διαμαρτυρίας. Ένα βίντεο, που πιστεύεται ότι γυρίστηκε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας της Κίνας στην ανατολική πόλη Nanjing, δείχνει έναν άγνωστο άνδρα να αρπάζει θυμωμένος ένα λευκό κομμάτι χαρτί από έναν διαδηλωτή προτού φύγει.

Σε ένα άλλο βίντεο αργότερα εκείνο το βράδυ, δεκάδες ακόμη φοιτητές φάνηκαν στην πανεπιστημιούπολη να κρατούν κομμάτια λευκού χαρτιού και να στέκονται σιωπηλοί. Οι διαδηλωτές – που εμποδίζονται από τη μηχανή λογοκρισίας του Πεκίνου – έχουν επίσης στραφεί σε άλλες μορφές αντικυβερνητικών σχολίων, συμπεριλαμβανομένων σαρκαστικών εκφράσεων υποστήριξης για τις σκληρές πολιτικές της Κίνας για τον κορονοϊό.

Σε μια περίπτωση, αφού οι αξιωματούχοι διέταξαν δεκάδες διαδηλωτές με λευκά σεντόνια να σταματήσουν να υπογράφουν συνθήματα κατά του αποκλεισμού, απάντησαν με σαρκαστικές φωνές «περισσότερα lockdown» και «Θέλω να κάνω τεστ Covid». Το λευκό χαρτί ειναι το τελευταίο σύμβολο ενός κινήματος διαμαρτυρίας, μετά τις ομπρέλες (Χονγκ Κονγκ), τις λαστιχένιες πάπιες (Ταϊλάνδη) και τα λουλούδια (Λευκορωσία)..



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author