Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των lockdown στην Κίνα

Estimated read time 1 min read

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι κοινωνικές αντιδράσεις στην Κίνα, που πυροδοτήθηκαν με αφορμή πυρκαγιά σε διαμέρισμα ουρανοξύστη της πόλης Ουρούμκι, που κόστισε σε 10 ανθρώπους τη ζωή τους, και έχουν στο επίκεντρό τους τα σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό που επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Ουρούμκι πραγματοποίησαν ξαφνικά συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αρνηθούν ότι τα μέτρα του Covid εμπόδισαν τη διαφυγή και τη διάσωση. Μεγάλο μέρος των 4 εκατομμυρίων κατοίκων της μεγαλούπολης έχουν βιώσει μερικά από τα μεγαλύτερα lockdown της χώρας, και τους απαγορεύτηκε να βγουν από τα σπίτια τους μέχρι και για 100 μέρες.

Οι πολίτες φαίνεται να βγαίνουν πλέον στο δρόμο, οργανώνοντας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που λαμβάνουν διευρυμένο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, απαιτώντας να μπει τέλος στην «αυταρχική πολιτική» των μηδενικών κρουσμάτων που επιτάσσει τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους για παρατεταμένες περιόδους απλώς και μόνο με την εμφάνιση λίγων δεκάδων κρουσμάτων σε πόλεις εκατομμυρίων.

Χθες το βράδυ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στη Σαγκάη, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις έχουν μπει σήμερα στην τέταρτη μέρα, θέτοντας για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση την 10ετή κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη για τρίτη θητεία στη θέση του ηγέτη του ΚΚ Κίνας. 

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Πεκίνο, δύο ομάδες διαδηλωτών, συνολικά τουλάχιστον 1.000 άτομα, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Λιάνγκμα, αρνούμενοι να διαλυθούν και ζητώντας να μπει τέλος στον αυταρχισμό των «παράλογων» μέτρων περιορισμού της Covid-19.

Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης την Κυριακή στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «δεν θέλουμε μάσκες, θέλουμε ελευθερία. Δεν θέλουμε τεστ για covid. Θέλουμε ελευθερία».

Την Κυριακή στη Σαγκάη, η αστυνομία διατήρησε έντονη παρουσία στην οδό Ουλουμούκι, όπου η αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς, μετατράπηκε δυναμική διαδήλωση.

Η κινεζική κυβέρνηση απαντά στις διαδηλώσεις με σκληρή καταστολή κατά συνήθη πρακτική απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας. Μάλιστα, οι αρχές δεν δίστασαν να συλλάβουν δημοσιογράφο του BBC στην Κίνα, επειδή κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη εναντίον της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid, ανακοίνωσε το BBC τονίζοντας πως «χτυπήθηκε από την αστυνομία».

Ενδεικτικές τις κατάστασης αναβρασμού είναι οι δηλώσεις 26χρονου διαδηλωτή: «Θέλουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς τεστ. Το ατύχημα ήταν αυτό που μας έσπρωξε στα άκρα».

«Οι άνθρωποι δεν είναι βίαιοι, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει χωρίς λόγο. Προσπάθησαν να με συλλάβουν, αλλά διαδηλωτές με έπιασαν από τα χέρια και με τράβηξαν δυνατά μέχρι να μπορέσω να το σκάσω» προσθέτει.

Το κύμα πολιτικής και κοινωνικής ανυπακοής που εξαπλώνεται στην Κίνα είναι πρωτοφανές την τελευταία δεκαετία, καθώς η απογοήτευση και η εξάντληση των πολιτών έχει χτυπήσει «κόκκινο» έπειτα από τρία χρόνια σκληρών πανδημικών μέτρων.

Την Κυριακή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις το Τσενγκτού, Γουανγκζού και Γουχάν, το σημείο μηδέν της πανδημίας.

«Είμαι εδώ γιατί αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν αγαπώ την κυβέρνησή μου. Θέλω να κυκλοφορώ ελεύθερα, αλλά δεν μπορώ. Η πολιτική μας για τον κορονοϊό είναι ένα παιχνίδι και δεν βασίζεται ούτε στην επιστήμη ούτε στην πραγματικότητα» λέει ο Σαούν Τζιαό από τη Σανγκάη.

Στην μεγαλούπολη της Τσενγκντού, την Κυριακή, πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους κρατώντας λευκά χαρτιά και φωνάζοντας «δεν θέλουμε αιώνιους εξουσιαστές. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες», ενώ στη Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, διαδηλωτές έσπασαν μεταλλικά φράγματα και κατέστρεψαν σκηνές που πραγματοποιούνται τεστ απαιτώντας το τέλος των λοκντάουν.

Στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις δίνουν το «παρών» και οι φοιτητές.

Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι η τρέχουσα αναταραχή απέχει πολύ από αυτή που παρατηρήθηκε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα και τα κινεζικά χρηματιστήρια, όπου οι μετοχές υποχώρησαν απότομα καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων στην οικονομία.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Η Κίνα φαίνεται να εφαρμόζει εμμονικά την υγειονομική πολιτική του Σι για μηδενικό, παρόλο που μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς. Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας των 1,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι χαμηλά σε σχέση με τα παγκόσμια. Παρόλα αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων στην έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία βδομάδα.
Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, με 40.347 κρούσματα. Οι πόλεις Γουαντσού και Τσόνγκινγγ, με χιλιάδες κρούσματα, έχουν επιβάλει σκληρά lockdowon για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Εκατοντάδες κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το Πεκίνο πάντως υπεραμύνεται σταθερά την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων ως σωτήρια και απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
 



Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author