«Δεν εμβολιάζεστε; Κομμένο το τηλέφωνο!»

Estimated read time 1 min read

Εμβολιασμός στο Πακιστάν

AP Photo/K.M. Chaudary

Οι περισσότερες χώρες δοκιμάζουν την τακτική «καρότο και μαστίγιο» για να πείσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού. Ωστόσο, στο Πακιστάν, χώρα στην οποία πολύ λίγοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και ελάχιστοι δείχνουν έστω ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, οι αρχές επιλέγουν την τακτική μαστίγιο… σκέτο.

Και οι αρχές ανησυχούν καθώς το τρίτο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό τώρα αρχίζει να σταθεροποιείται, έπειτα από πολλές εβδομάδες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι μπορεί το Πακιστάν -μια χώρα με 220 εκατ. κατοίκους- να έχει καταγράψει επισήμως 21.500 θανάτους από Covid-19, αλλά ο αριθμός αυτός θεωρείται υποτιμημένος, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ.

Στην επαρχία Σιντ ανακοινώθηκε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που αρνούνται το εμβόλιο θα σταματήσουν να πληρώνονται από την 1η Ιουλίου.

Ενώ στην Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, με πρωτεύουσα τη Λαχόρη, η ζήτηση για τα εμβόλια έχει ήδη επιβραδυνθεί και πλέον αποφασίστηκε να γίνεται διακοπή της τηλεφωνικής σύνδεσης σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Στην αρχή ήταν απλά μια πρόταση, όμως, καθώς ο κόσμος είναι πραγματικά διστακτικός, αποφασίσαμε να δράσουμε», εξήγησε ο Χάμαντ Ράζα, ο εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών υπηρεσιών της Παντζάμπ, που είπε ότι η δημόσια υπηρεσία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αποφασίσει πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη.

Η απειλή προκάλεσε δυσφορία στους πολίτες της Λαχόρης. «Θα είναι δύσκολο για εμένα, εάν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου… όμως φοβάμαι πραγματικά το εμβόλιο», λέει η Σάιμα Μπίμπι, μια οικιακή βοηθός από τη Λαχόρη.

Στο Πακιστάν έχουν χορηγηθεί περίπου 10,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί χάρη στη στήριξη, σε μεγάλο βαθμό, της Κίνας. Οι πολίτες όμως φοβούνται να εμβολιαστούν, είτε λόγω των ενδεχόμενων παρενεργειών είτε λόγω της παραπληροφόρησης, καθώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα, ακόμα και θάνατο σε διάστημα δύο ετών από τον εμβολιασμό.

Αιτία, το πολύ χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Γιατρών του Πακιστάν, γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένους «να διασπείρουν φήμες και παραπληροφόρηση».

Και υποσχέσεις ότι αν εμβολιαστούν θα μπορούν να πάνε ελεύθερα στον κινηματογράφο, σε αίθουσες δεξιώσεων και σε χώρους λατρείας, δεν είναι αρκετές για να παρακινήσουν τους πολίτες. Ποιος ξέρει, μπορεί λίγες ημέρες χωρίς τηλέφωνο να είναι πιο αποτελεσματικές…

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author