Δεν είπε κάτι καινούργιο στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος • Τα μηνύματα που έστειλε ο Πούτιν και η επιφυλακτικότητα της Δύσης • «Δεν έχουμε αποδείξεις αποκλιμάκωσης» λένε Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ • Οι περίεργες δηλώσεις Σόλτς για την Ουκρανία και η ένταση στο Ντονμπάς.
Την ελπίδα για συνέχιση στο δρόμο της διπλωματίας εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιμένοντας στις απειλές περί σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, στη σκιά των σημερινών εξελίξεων, τις δηλώσεις Πούτιν και τις ανακοινώσεις περί μερικής αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, χωρίς, ωστόσο να πει τίποτα νέο.
Επανέλαβε τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία για μείωση της στρατιωτικής δύναμης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και απείλησε πως η χώρα του θα απαντήσει με σφοδρές κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Δήλωσε απευθυνόμενος και προς τον ρωσικό λαό ότι «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Δεν έχουμε πυραύλους στην Ουκρανία και δεν σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε», για να σημειώσει, ωστόσο, ότι «Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποχωριστούν την αρχή πως οι χώρες είναι ελεύθερες να διαλέγουν μόνες τους τις συμμαχίες τους», κρατώντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτή την πόρτα της Συμμαχίας για το Κίεβο.
Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε:
- Χθες η ρωσική κυβέρνηση δεσμεύθηκε δημοσίως να συνεχίσει τη διπλωματία, μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε κάθε ανησυχία. Έχουμε καταθέσει νέα μέτρα στρατηγικής και σταθερότητας, αυτά τα μέτρα εμπλέκουν όλους τους εταίρους και του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας
- Δεν θα θυσιάσουμε τις βασικές αρχές πως τα κράτη έχουν το δικαίωμα της επικυριαρχίας τους και να επιλέγουν με ποιον θα συμμαχήσουν. Αυτό, βέβαια, αφήνει πολύ χώρο στη διπλωματία.
- Οι αναλυτές μας μάς δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στα σύνορα. Η Ρωσία έχει κυκλώσει την Ουκρανία, μαζί με τον στρατό που βρίσκεται στη Λευκορωσία.
- Εάν η Ρωσία επιτεθεί θα υπάρξει διεθνής καταδίκη, ο κόσμος δεν θα λησμονήσει ότι η Ρωσία επέλεξε έναν άχρηστο πόλεμο, μια αχρείαστη καταστροφή.
- Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα απαντήσουν αποφασιστικά, η Ρωσία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες και ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα πραγματοποιηθεί
- Έχουμε παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό στην Ουκρανία να αμυνθεί, έχουμε παράσχει εκπαίδευση και πληροφορίες
- Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα συμμάχου χώρας και η επίθεση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ
Από την αισιοδοξία στις ενστάσεις
Η τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν έρχεται μετά από μια ημέρα με πυκνή επικαιρότητα με την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσε η ανακοίνωση για αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα να μετατρέπεται γρήγορα σε επιφυλακτικότητα.
Πριν από το διάγγελμα, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε «θα ήταν πολύ καλά νέα εάν ήταν αληθινά. Δεν έχουμε δει αποδείξεις μέχρι στιγμής», κάτι που επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας για θετικό σημάδι, αλλά αναμένοντας έμπρακτη αλλαγή στάσης από τη Μόσχα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτική δύναμη πρωτοφανή για την μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή».
Νωρίτερα, πάντως, και ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε δυσπιστία για την αποχώρηση στρατιωτών, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που διαθέτουν οι βρετανικές υπηρεσίες «δεν είναι ενθαρρυντικές». Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η κατασκευή ρωσικών υπαίθριων νοσοκομείων στα ουκρανικά σύνορα, ενώ και άλλες ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην περιοχή, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως προετοιμασία για εισβολή.
Η αντίδραση της Ε.Ε. ήρθε μέσω της προέδρου της Κομισιόν με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να επαναλαμβάνει την απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
«Ναι μεν αλλά» από τον Πούτιν και συνέχιση του διαλόγου
Στο διπλωματικό πεδίο το «μενού» περιλάμβανε τη σημαντική συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Γερμανό Καγκελάριο στη Μόσχα, καθώς οι δύο χώρες, εκτός από την αντιπαράθεση για την Ουκρανία, έχουν αρκετά στενές εμπορικές σχέχεις.
Μετά από περίπου τέσσερις ώρες συζητήσεων και οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη της συνέχισης στο δρόμο του διαλόγου, όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι ζητά περισσότερες εγγυήσεις από τους συνομιλητές του.
«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για τον λόγο αυτό έχει παρουσιάσει προτάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως δεν έχουμε δει εποικοδομητικές αντιδράσεις» ανέφερε για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που βάζουν στην ατζέντα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν, όμως υπάρχουν βασικά θέματα που δεν έχουν απαντηθεί από τη Συμμαχία για να συμπληρώσει ότι οι ρωσικές κινήσεις θα προχωρήσουν «βάσει σχεδίου» ανάλογα με το τι θα συμβεί στο έδαφος. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τις δυτικές ενέργειες περί βίαιης αποτροπής ως απειλή για την ασφάλειά της» είπε χαρακτηριστικά, για να αφήσει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.
Περίεργες δηλώσεις Σολτς και μηνύματα από το Κίεβο
Κι ενώ ο Πούτιν εμφανιζόταν ξεκάθαρος, ο Γερμανός καγκελάριος χρησιμοποιούσε λόγια που δημιούργησαν σύγχυση και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απάντησε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Ανατολικά δεν είναι ένα θέμα που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας εμείς οι δύο».
Το Κίεβο, πάντως, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα εξαπολύει προειδοποιητικά πυρά αναφέροντας ότι η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από την ίδια τη χώρα και τη συμμαχία.
Μπορεί να μην έχει ξεκαθαριστεί εάν οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στον Σολτς, όμως είναι ξεκάθαρο ότι στην ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παρασκήνιο για να αποφευχθεί τυχόν πολεμική σύγκρουση και τρέχουν να προλάβουν τις όποιες «παρενέργειες».
Στο επίκεντρο και η Ανατολική Ουκρανία, ένταση στο Λουγκάνσκ
Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο κέντρο της αντιπαράθεσης και το ζήτημα των δύο αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονμπάς, σε Ντόνετσκ και Λουγκάσνκ, έπειτα από την απόφαση της ρωσικής βουλής να παραπέμψει στον Πούτιν το θέμα της επίσημης αναγνώρισής τους.
Ήδη το ΝΑΤΟ αντέδρασε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να σημειώνει σχετικά «μια τέτοια απόφαση θα σημαίνει ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».
Σήμερα, ωστόσο, τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι στην περιοχή του Λουγκάγσκ επικράτησε ένταση και πολίτες άνοιξαν πυρ κατά των ουκρανικών δυνάμεων έπειτα από τον θάνατο από πυρά ρωσόφωνου ενόπλου.
Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σπίθα για περαιτέρω ανάφλεξη.
Νέα επαφή Μπλίνκεν – Λαβρόφ
Οι αμερικανορωσικές επαφές συνεχίστηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ να καλεί τον Άντονι Μπλίνκεν σε συνέχιση του διαλόγου για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς επιθετική ρητορική. Τον κάλεσε ακόμη σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος.
Και κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία
Τις τελευταίες ώρες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε ουκρανικές ιστοσελίδες, ανάμεσά τους και εκείνη του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Οι χάκερς έβαλαν, ακόμη, στο στόχαστρο και διαδικτυακές σελίδες μεγάλων τραπεζών, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα.
Δεν έχει, πάντως, διευκρινιστεί εάν υπάρχει διαρροή στοιχείων και εάν αυτό κρύβει κάποια μεγαλύτερη επικείμενη ηλεκτρονική επίθεση.