Μπάιντεν: Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία – Παραμένει πιθανή μία ρωσική εισβολή

Estimated read time 1 min read

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο αποψινό το διάγγελμα για την ουκρανική κρίση, ωστόσο σημείωσε:

«Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη επίθεση από την Ρωσία», την οποία έκρινε ακόμα πιθανή.

Εχθρός της Αμερικής δεν είναι ο ρωσικός λαός

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε με γνώμονα την διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη στο σύνολό της. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή. Σε όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε ακόμα ότι εχθρός της Αμερικής δεν είναι ο ρωσικός λαός και μία απόφαση της Μόσχας, με την οποία οι ΗΠΑ πολέμησαν μαζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι οδυνηρή για την Ουκρανία αλλά και για την ίδια τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να «συνεχίσουν τη διπλωματία υψηλού επιπέδου» για να διαπραγματευτούν «γραπτές συμφωνίες» με τη Ρωσία.

«Χθες, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημοσίως τη συνέχιση της διπλωματίας. Συμφωνώ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει». Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι για «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια».

Οι προτάσεις των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές, όμως» στην επιδίωξη μέτρων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διπλωματία «τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός για όλα τα μέρη».

«Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», και πρόσθεσε ότι «όσο υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που αποτρέπει τη χρήση βίας και αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα την επιδιώξουμε».

Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες «θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική διεθνή καταδίκη».

«Εάν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία θα είναι τεράστιο. Και το στρατηγικό κόστος για τη Ρωσία θα είναι επίσης τεράστιο. Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική διεθνή καταδίκη. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον άσκοπο θάνατο και την καταστροφή».

«Η εισβολή στην Ουκρανία θα αποδειχθεί αυτοκαταστροφή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα απαντήσουμε αποφασιστικά. Η Δύση είναι ενωμένη. Σήμερα, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι συμμαχίες είναι ενωμένες και αποφασισμένες όσο ποτέ άλλοτε», ανέφερε ακόμα ο Μπάιντεν.



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author