Τραγωδία στη Ν. Κορέα: Ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχεται ότι τα μέτρα ήταν «ανεπαρκή»

Estimated read time 1 min read

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Χι-γκουν, παραδέχθηκε την Τρίτη ότι τα μέτρα ελέγχου του πλήθους το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας Σεούλ, όπου ποδοπατήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι που πήγαν να γιορτάσουν το Χάλογουιν, υπήρξαν τραγικά «ανεπαρκή», παρότι είχαν ληφθεί πολλαπλές προειδοποιήσεις.

Ο αρχηγός της αστυνομίας έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, αφιερωμένη στην τραγωδία. Πρόσθεσε πως αισθάνεται πως του αναλογεί μερίδιο τουλάχιστον των ευθυνών.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, το ποδοπάτημα στα στενά δρομάκια της κεντρικής Σεούλ όπου είχε συγκεντρωθεί μέγα πλήθος στοίχισε τη ζωή σε 156 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 152. Θύματα ήταν κυρίως νέοι και νέες.

Η αστυνομία γνώριζε πως «συγκεντρωνόταν μεγάλο πλήθος προτού καν συμβεί το δυστύχημα, είχε ειδοποιηθεί πως υπήρχε κίνδυνος και ότι το θέμα ήταν επείγον», αναγνώρισε ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, παραδεχόμενος πως ήταν «ανεπαρκής» ο τρόπος που η αστυνομία χειρίστηκε τις πληροφορίες στη διάθεσή της.

Το βράδυ του Σαββάτου εορταζόταν το Χάλογουιν – για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού – στη λαϊκή συνοικία Ιτεουόν. Αναμένονταν κάπου 100.000 άνθρωποι, όμως, λόγω της ανεπίσημης φύσης των εκδηλώσεων, ούτε η αστυνομία, ούτε οι τοπικές αρχές έλαβαν ενεργά μέτρα.

Η αστυνομία αποφάσισε να αναπτύξει 137 μέλη της στην Ιτεουόν, ενώ 6.500 άλλα είχαν κινητοποιηθεί για την επιτήρηση διαδήλωσης στην πρωτεύουσα στην οποία δεν συμμετείχαν παρά 25.000 άνθρωποι, αποκάλυψαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author