Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας εν μέσω προκλητικών δηλώσεων

Oλοκληρώθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.

Για το περιεχόμενο των επαφών, κατά πάγια πρακτική, δεν προβλέπεται η έκδοση ανακοίνωσης, αλλά οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα.

Ωστόσο η Αγκυρα συντήρησε και σήμερα την εμπρηστική ρητορική με τον εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να δηλώνει ότι «η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας» και φτάνοντας μέχρις του σημείου να πει ότι «στις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας δεν θα τρέξουν πρώτα οι χώρες με τις οποίες συμμάχησε, αλλά η Τουρκία».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ κάλεσε Ελλάδα και Κύπρο ο να εγκαταλείψουν «τη μαξιμαλιστική τους συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται, είπε για «μια πολιτική που βλέπει το Αιγαίο ως τη λίμνη του δεν οδηγεί πουθενά. Απέναντι στην τελευταία παραβίαση ε/κ πλοίου, το ναυτικό μάς απάντησε άμεσα και το απομάκρυνε. Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας. Εάν κάποιος πει ότι η έννοια της γαλάζιας πατρίδας περιλαμβάνει επιθετικότητα και το πει αυτό ως μέλος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, θα πούμε ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι. Θα παλέψουμε για τη γαλάζια πατρίδα και θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε ο Τσελίκ.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο εκπρόσωπος της Άγκυρας, Οο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε εκ νέου στα νησιά του Αιγαίου λέγοντας «Αυτό που πρέπει να συζητηθεί εδώ είναι ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά τα οποία που πρέπει να είναι αφοπλισμένα». 

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι οι χώρες που αναφέρατε δεν θα είναι μαζί σας στις δύσκολες στιγμές σας, αλλά η Τουρκία, ως γείτονας, ήταν πάντα μαζί σας στις δύσκολες στιγμές σας, αν πέσετε σε μπελάδες, είναι η Τουρκία που θα τρέξει πρώτα».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμη ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα, που μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι», αλλά κλιμάκωσε τις απειλές τους λέγοντας: «Εάν δημιουργήσετε μια de facto κατάσταση στο πεδίο ενώ αρχίζετε να εργάζεστε στο τραπέζι, εάν δείχνετε μια εξαιρετικά επιθετική στάση, τότε θα βλέπετε πάντα τις δυνάμεις μας να είναι εκεί στο πεδίο. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να ενεργεί με κοινή λογική και να σέβεται την προσέγγισή μας για την επίλυση προβλημάτων μέσω διπλωματίας», κατέληξε.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr