ΟΛΜΕ: Πολύ σοβαρό πρόβλημα η βία στα σχολεία

ΟΛΜΕ: Πολύ σοβαρό πρόβλημα η βία στα σχολεία

Την ανησυχία του για τα περιστατικά βίας που σημειώνονται στα σχολεία εκφράζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάνοντας λόγο για φαινόμενα που «έρχεται σε συνέχεια ανάλογων και συνήθως ακόμη πιο ακραίων γεγονότων που έχουν συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ».

Με αφορμή το βίαιο περιστατικό που διαδραματίστηκε σε Λύκειο της Αττικής, η ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλο, ότι η ενδοσχολική βία αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «εκείνο που συνήθως δεν τονίζεται όσο πρέπει είναι ότι η βία στους χώρους της εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξετάζεται χωρίς να συνυπολογίζεται η επίδραση του ευρύτερου κοινωνικού, αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζουν τα παιδιά. Στο εξωσχολικό περιβάλλον, στο οποίο επίσης ζουν και κοινωνικοποιούνται οι νέοι, οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται συχνά από βιαιότητα κάθε είδους, άμεσα συνδεδεμένη με διακρίσεις, καταπίεση και εκμεταλλευτικές σχέσεις, και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στη συμπεριφορά των νέων είναι αρνητικές. Ιδίως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε με ανησυχία τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν η οικονομική κρίση, η πολιτική των περικοπών και η αυξημένη ανεργία στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας και στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι κατ’ εξοχήν οι οικογένειες ανέργων, μεταναστών και χαμηλόμισθων εργαζομένων».

Οι καθηγητές ζητούν να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε κάθε χώρος εκπαίδευσης να καταστεί ασφαλής κυψέλη απρόσκοπτης και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μελλοντικού πολίτη και πεδίο έμπρακτης εφαρμογής και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, αξιώνουν να υποστηρίζονται όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ απαιτούν συνεχή και επαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

 

More From Author