Οι τραγωδίες των αρνητών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Estimated read time 1 min read

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Γιώργου Τράγκα απο κορωνοϊό. Ο γνωστός δημοσιογράφος, ο οποίος υπέφερε από σακχαρώδη διαβήτη, νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Για πολλές ημέρες έδωσε σκληρή μάχη με την ασθένεια. Υπέστη έμφραγμα και υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί και η νεφρική του λειτουργία.

«Χορεύω τανγκό με τον COVID-19» είχε γράψει σε ανάρτησή του στις 30 Νοεμβρίου, γνωστοποιώντας ότι διαγνώσθηκε με κορωνοϊό. Ο δημοσιογράφος δεν είχε εμβολιαστεί, παρά τις προτροπές του γιατρού του: «Καθημερινά έβρισκε δικαιολογίες. Όλο προσπαθούσε να μου ζητήσει έναν τρόπο να καθυστερήσει το εμβόλιο. Του έλεγα γιατί βρε αγόρι μου; Ήταν επισήμως άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη, μορφώνοντας και διδάσκοντας τον κόσμο για το πρόβλημά σου, φτάνεις σε ένα σημείο να αρνείσαι αυτό που σου προσφέρει η επιστήμη», δήλωσε ο Χρήστος Ζούπας.

Όπως σημείωσε ο διαβητολόγος, ο Γιώργος Τράγκας του έλεγε ότι έπρεπε να διορθώσει το ζάχαρό του για να κάνει το εμβόλιο. «Δικαιολογίες, αδικαιολόγητες. Όσο το σκέφτομαι μου έρχεται να τρελαθώ. 35 χρόνια με άκουγε κι αυτή τη στιγμή… Τι να πω Θεέ μου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Γιώργος Τράγκας την πάτησε τόσο πολύ», ανέφερε ο κ. Ζούπας και υπογράμμισε ότι το αντιπαράδειγμα του Τράγκα πρέπει να γίνει μήνυμα για όλους. «Εμβολιαστείτε για να σωθείτε!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το όνομα του Γιώργου Τράγκα έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα ατόμων -επικριτών των προσπαθειών εμβολιασμού- που πέθαναν μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Ο Μάρκους Λαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του συντηρητικού δικτύου Daystar με περίπου 2 δισ. θεατές παγκοσμίως, κατέληξε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, εβδομάδες μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό. Kατά τη διάρκεια της θητείας του, το κανάλι μετέδιδε ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας κατά του εμβολιασμού, με ισχυρισμούς όπως το ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν ελευθερίες από τους χριστιανούς.

Ο γιος του Μάρκους Λαμπ, Τζόναθαν, τόνισε πως η ασθένεια του πατέρα του ήταν μια «πνευματική επίθεση από τον εχθρό» και πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αμαρτία.

Ο Μπομπ Ενιαρτ, συντηρητικός παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής στο Ντένβερ έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό. Ο ίδιος προέτρεπε τους ακροατές να μποϊκοτάρουν τα εμβόλια, ενώ ζητούσε τη θανατική καταδίκη για τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε έκτρωση.

Ο Ντικ Φάρελ, τηλεπαρουσιαστής από τη Φλόριντα και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, άλλαξε γνώμη για τα εμβόλια μετά τη μόλυνσή του από τον ιό, αλλά ήταν πλέον αργά. Πέθανε μετά από μάχη δύο εβδομάδων, στις 4 Αυγούστου.

Λίγες ημέρες πριν, κατέληξε ο Τζίμι ΝτεΓιανγκ, ραδιοφωνικός παραγωγός από το Τένεσί, ο οποίος θεωρούσε τον εμβολιασμό μία μορφή κυβερνητικού ελέγχου.

Ο «κ. Αντιεμβόλιο» και οι σκληροί αρνητές

Ο Μαρκ Μπέρνιερ αυτοαποκαλούνταν «κ. Αντιεμβόλιο».

Τον Σεπτέμβριο έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο 65χρονος Μαρκ Μπέρνιερ, ραδιοφωνική προσωπικότητα των συντηρητικών στην Daytona Beach της Φλόριντα επί πολλά χρόνια. Ο Μπέρνιερ, ο οποίος αυτοαποκαλούνταν «κ. Αντιεμβόλιο» (Mr. Anti-Vax), είχε αναφέρει στο Twitter ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβολιασμούς ήταν «ναζιστοειδείς».

oi-tragodies-ton-arniton2
Oι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Ντικ Φάρελ και Φιλ Βαλεντάιν.

Λίγες ημέρες πριν, είχαν φύγει από τη ζωή οι Ντικ Φάρελ και Φιλ Βαλεντάιν. Οι επιδραστικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί από τις ΗΠΑ -αμφότεροι συντηρητικοί, θαυμαστές του Τραμπ- και επικριτές των εμβολίων έχασαν τη ζωή τους, έχοντας μολυνθεί από την Covid-19.

Ο Φάρελ, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν ένας διαπρύσιος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στη σελίδα του στο Facebook μέχρι και πριν νοσήσει έγραφε ότι «τα εμβόλια προωθούνται από ανθρώπους που σας λένε ψέματα για τις μάσκες, για την προέλευση του ιού και για τον αριθμό των νεκρών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Φάρελ άλλαξε άποψη για την χρησιμότητα των εμβολίων όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, η σύντροφός του, Έιμι Λέιν Χερ, είπε ότι σε ανταλλαγή μηνυμάτων μαζί του, τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και η αντίδραση του ήταν εύγλωττη: «Κάνε το!». Στο ίδιο μήνυμα συμπλήρωνε ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι αστείο, ευχόμενος να είχε κάνει και ο ίδιος το εμβόλιο προτού μολυνθεί από Covid-19.

Ο Φιλ Βαλεντάιν έφυγε από την ζωή σε ηλικία 62 ετών. Πέθανε από Covid ενώ δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Προτού νοσήσει υποστήριζε από το μικρόφωνο της ραδιοφωνικής του εκπομπής ότι η πιθανότητα να πεθάνει λόγω covid είναι μικρότερη από 1%.  
Στις 11 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε από τον ιό και υποσχέθηκε στους ακροατές του να επιστρέψει στο στούντιο σε δύο μέρες το πολύ. Ακόμα και τότε αμφισβητούσε τη σημασία της νόσου και ειρωνευόταν όσους έχουν αντίθετη άποψη. 

Μετά από 2 εβδομάδες έγινε γνωστό ότι νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ανακοίνωση του ο ραδιοφωνικός σταθμός τόνισε ότι ο Βαλεντάιν είχε αλλάξει άποψη και καλούσε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το Σάββατο, 21 Αυγούστου, ανακοινώθηκε ο θάνατος του. 

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, μέλη της οικογένειας του διαμήνυσαν στους ακροατές του Βαλεντάιν ότι «μετανιώνει που δεν υποστήριζε με μεγαλύτερη έμφαση τον εμβολιασμό κατά της Covid». Μιλώντας στο CNN στις 26 Ιουλίου, ο αδερφός του Μαρκ, είπε ότι «ο Φιλ πλέον αναγνωρίζει ότι η επιλογή του να μην εμβολιαστεί ενδεχομένως οδήγησε κι άλλους ανθρώπους στην ίδια απόφαση, κάτι που το μετανιώνει».



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author