Νέα Μέτρα: Το click away πιθανό, αλλά όχι… επίσημα στο ΦΕΚ – Τι αλλάζει από το Σάββατο – Newsbomb

Estimated read time 1 min read

Νέα μέτρα: Με rapid test η πρόσβαση των μη εμβολιασμένων πολιτών σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Το σύστημα του click away μπορεί να δώσει λύσεις και να επανέλθει στο προσκήνιο αν το επιλέξουν οι επιχειρήσεις. Δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ με όλες τις αποφάσεις.

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν τα νέα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μερικά 24ωρα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (06.11). Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες υπόκεινται σε νέους περιορισμούς, καθώς πλέον θα απαιτείται rapid test ή μοριακό τεστ για να μπορούν να εισέλθουν σε καταστήματα του λιανεμπορίου, σε όλους τους χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, αυξάνονται σε δυο τα εβδομαδιαία τεστ για τους εργαζόμενους που παραμένουν μη εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με την πιθανότητα να δοθεί μια λύση για τις αγορές των μη εμβολιασμένων πολιτών με τη μέθοδο του click away, το τοπίο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο.

«Δεν απαγορεύεται το click away, επιτρέπεται. Βεβαίως μπορούν να το κάνουν. Το rapid test χρειάζεται για την είσοδο στο κατάστημα. Αν δεν υπάρξει είσοδος στο κατάστημα, μπορείς να το παραλάβεις στην είσοδο. Να μην μπεις μέσα, όπως γινόταν στην εποχή του lockdown πέρσι. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει rapid test και να ακολουθήσει τα μέτρα, μπορεί να παραλάβει εκτός καταστήματος. Στον εξωτερικό χώρο δεν χρειάζεται να έχεις rapid test, στον εσωτερικό χώρο χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, επιχειρήσεις όπου θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν εκ νέου τη μέθοδο του click away, δεν υπάρχει περιορισμός, ούτε θέμα παραβίασης μέτρων και μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και με αυτόν τον τρόπο.

Στο ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη μέθοδο click away. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπάρχει η αναφορά «Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις
ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]», ενώ για το λιανεμπόριο δεν υπάρχει αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από το Σάββατο – Το ΦΕΚ με όλες τις αποφάσεις

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου αλλάζει άρδην το καθεστώς για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ. Όπως αναφέρεται, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (6/11), σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας:

 • Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας,
 • Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους,
 • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων(πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες,
 • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
 • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Όπου προβλέπονται, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Δείτε το ΦΕΚ με τα μέτρα αναλυτικά.

Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των
χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία
οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους
που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών και υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Δημόσιες υπηρεσίες

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, στο ποσοστό που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της
παρούσας.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν
προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής
επίδειξης κατά την είσοδο:

 • πιστοποιητικού εμβολιασμού
 • πιστοποιητικού νόσησης
 • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
 • Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)

Εξαιρούνται μόνο οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις πρόσβασης στα αστυνομικά τμήματα.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

Ειδικά στις τράπεζες, η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται:

 • πιστοποιητικού εμβολιασμού
 • πιστοποιητικού νόσησης
 • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
 • Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)

Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών γίνονται από την τράπεζα.

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών σε κομμωτήρια, εστιατόρια, καταστήματα

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών από αύριο, Σάββατο, όταν και θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους, έδωσε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Ant1. Όπως είπε οι ανήλικοι έως 18 ετών θα εισέρχονται σε μεικτούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία λειτουργούν για εμβολιασμένους και μη, με self test, όπως αυτό που κάνουν για το σχολείο.

Ωστόσο, τόνισε πως για τους αμιγείς χώρους, π.χ τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, οι ανήλικοι θα προσέρχονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid test.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα είναι πόση διάρκεια θα έχουν τα self test και αν αυτά θα επιβαρύνουν τον ήδη πληγωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Το βίντεο με τον τραυματισμό του πυροσβέστη στα επεισόδια με την Αστυνομία

Κρούσματα σήμερα: Νέα «έκρηξη» με 6.909 νέα – 48 θάνατοι και 450 διασωληνωμένοι

Γλυκά Νερά: Άλλαξε στάση η μητέρα της Καρολάιν για τους γονείς του γυναικοκτόνουΠηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author