Φοβούνται τα χειρότερα – στην ατζέντα νέα μέτρα και επιτάξεις γιατρών

Estimated read time 1 min read

Στην παραδοχή ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας θα ενταθεί περαιτέρω, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, προέβη ο  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021.

Η δήλωσή του αυτή έρχεται τη στιγμή που ήδη τα νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο», με το υγειονομικό προσωπικό κουρασμένο από τη μακρά μάχη με την πανδημία αλλά και μειωμένο λόγω των αναστολών, αλλά και τις κλίνες ΜΕΘ να αποτελούν είδος προς… εξαφάνιση, ιδίως στη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης ότι την ώρα που οι διασωληνώσεις συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία, τα ημερησία κρούσματα καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Αυτό όμως που ομολόγησε ουσιαστικά ο κ. Πλεύρης είναι ότι το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί αποτελεσματικά όλους αυτούς τους μήνες που κυριαρχεί η νόσος Covid-19, γεγονός που δημιουργεί ακόμα περισσότερους τριγμούς στο σύστημα Υγείας το οποίο απειλείται με κατάρρευση.

Επίσης, σε μια επανάληψη όσων ήδη έχουμε ζήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός επέστρεψε στη ρητορική των «νοσοκομείων της μίας νόσου», καθώς δήλωσε πως λόγω της περαιτέρω πίεσης, υποχρεωτικά οι δομές θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερα Covid.

Επιτάξεις γιατρών και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Επίσης, ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ και ουσιαστικά ομολόγησε την κυβερνητική αποτυχία όσον αφορά τις προσκλήσεις προς ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας. Επίσης, άνοιξε περαιτέρω το παράθυρο για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη έχει επωφεληθεί πολλαπλώς τον καιρό της πανδημίας

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός, γίνονται μετακινήσεις γιατρών μεταξύ διαφόρων ΥΠΕ για να καλυφθούν τα κενά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα κλήθηκαν γιατροί από την Αθήνα για να λειτουργήσουν κάποιες Μονάδες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Παραδέχθηκε ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και ότι για αυτόν το λόγο πέρασε τροπολογία με κίνητρα. Δεν απέκρυψε ότι εάν και πάλι δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, θα γίνει υποχρεωτική επίταξη για την κάλυψη των κενών.

Στο σημείο αυτό, πάντως, σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν κλίνες και ότι έγιναν συζητήσεις με ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών και να αποφευχθεί η επίταξη. Επίσης, ο κ Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς πολίτες.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση 

Αποφεύγοντας να παραδεχθεί ξεκάθαρα πως το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς, ο κ. Πλεύρης τόνισε αόριστα πως καταβάλλονται προσπάθειες για τη στήριξη του συστήματος Υγείας, το οποίο –όπως έσπευσε να προσθέσει– έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση της Ε.Ε. Επισήμανε πάντως, πως η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική.

«Όχι» σε lockdown, «ναι» σε νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Όπως έχουν τονίσει ο πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν τiθεται θέμα lockdown και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Την απόφαση αυτή την αιτιολόγησε λέγοντας αφενός ότι το 73% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση και αφετέρου ότι τις τελευταίες ημέρες καθημερινά περισσότεροι από 20.000 πολίτες εμβολιάζονται με την πρώτη δόση.

Αν και η κυβέρνηση σφύριξε πρόωρα το τέλος της πανδημίας, επανήλθε πρόσφατα με νέα μέτρα που στοχεύουν στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε παρόμοια λογική θα είναι και τυχόν νέοι περιορισμοί που ενδέχεται να ληφθούν στο προσεχές μέλλον. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, η φιλοσοφία των νέων μέτρων θα είναι ίδια με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, με τους περιορισμούς να αφορούν αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόσθεσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (εστιατόρια, μπαρ κλπ) όπου ευνοείται η υπερμετάδοση και πως η πολιτεία θα πάρει πιο επιτακτικά μέτρα.

Για εκκλησίες και ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για το θέμα της προσέλευσης των πολιτών στην εκκλησία χωρίς rapid test, ο κ. Πλεύρης επέλεξε να μην αναφερθεί στο κυβερνητικό φιάσκο και στην αποτυχία του Μαξίμου να καρπωθεί επικοινωνιακά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τους ανεμβολίαστους. Αρκέστηκε απλώς να δηλώσει πως υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν green pass και έχουν εξαιρέσει τους χώρους λατρείας , στους οποίους οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test, φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση, παρά για ουσιώδη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author