Κορωνοϊός: Με τεστ παντού οι ανεμβολίαστοι – Τρίτη δόση για εμβολιασμένους

Estimated read time 1 min read

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης όπου εντοπίζονται ανεμβολίαστοι θαμώνες, το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας. (INTIME NEWS)

Σε εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού με rapid test ή μοριακό PCR θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα εφεξής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα εργαστηριακό τεστ θα είναι από το προσεχές Σάββατο απαραίτητο για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, κομμωτήρια κ.ά. Δεν θα χρειάζεται να έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος μόνο για τις επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος.

Εντείνονται οι έλεγχοι – Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών για τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στην εστίαση – διασκέδαση με έμφαση σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Ετσι, στους κλειστούς χώρους καταστημάτων όπου εντοπίζονται ανεμβολίαστοι θαμώνες το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι 5.000  ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Επιπλέον θα υπάρχει ενημέρωση του κοινού ονομαστικά για κάθε κατάστημα που παράνομα έχει δεχθεί και ανεμβολίαστους. Με ποινή θα κινδυνεύουν και οι αθλητικές ομάδες, οι οπαδοί των οποίων θα παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να φορούν μάσκες.

Τα μέτρα αυτά, που αποφάσισαν εκτάκτως κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων μετά τη ραγδαία επιδείνωση του επιδημικού φορτίου και τα 6.700 νέα κρούσματα μόνο χθες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για αναγκαία «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» με περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και με γνώμονα την προστασία τους από την COVID-19. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά προηγούμενων κυμάτων, όταν πλέον υπάρχει το βασικό όπλο του εμβολιασμού, και όταν το 63% του πληθυσμού και το 73% των ενηλίκων έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου.

Εξαιρούνται οι επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, εκκλησίες – Εντείνονται οι έλεγχοι σε εστίαση – διασκέδαση, διπλασιάζονται τα πρόστιμα.

Ραντεβού για 3η δόση

Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά και να θωρακιστούν περαιτέρω οι εμβολιασμένοι με την 3η δόση. Ετσι, από την προσεχή Παρασκευή όλα τα άτομα άνω των 18 ετών θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για 3η δόση εμβολίου εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιαστικού σχήματος. Αντίστοιχα, το υπουργείο θα επεκτείνει την καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό με την αποστολή sms σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες.

«Πρέπει να επιμείνουμε πως το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Δεν μιλάμε πλέον για νέο εμβόλιο. Εχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και δεν παρατηρούνται παρενέργειες περισσότερες από αυτές τις σπάνιες που έχουμε ήδη περιγράψει», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που περιέγραψε την πολύ δύσκολη επιδημιολογική εικόνα στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 6.700 κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 419.408 εργαστηριακών τεστ–, εκ των οποίων 1.329 στην Αττική, 1.108 στη Θεσσαλονίκη, 514 στη Λάρισα, 264 στη Μαγνησία και 204 στην Αχαΐα. Το 40% των κρουσμάτων εντοπίζονται στην Ανατολική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, και το 25% των νέων διαγνώσεων είναι σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Οι νέοι θάνατοι είναι 59, ενώ πλέον τα θύματα της νόσου έχουν ξεπεράσει τα 16.000 (16.050). Λόγω COVID νοσηλεύονται 2.832 ασθενείς, εκ των οποίων 434 ήταν χθες διασωληνωμένοι.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author