Γερμανικός Τύπος: Ξεκάθαρη θέση της Μπέρμποκ για τα ελληνοτουρκικά

Estimated read time 1 min read

Την αδιαμφισβήτητη στήριξη της Ελλάδας από την Αναλένα Μπέρμποκ για την εδαφική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου σχολιάζει αναλυτικά ο γερμανικός Τύπος με πλήθος δημοσιευμάτων από πολλές και διαφορετικές σκοπιές.

Σχετικά με τις τουρκικές εκτιμήσεις, που είχαν προηγηθεί της επίσκεψης Μπέρμποκ αλλά και τη διάψευση των τουρκικών προσδοκιών για στήριξη από τη Γερμανία, η εφημερίδα Tagesspiegel ενδεικτικά σχολιάζει: «Αν και η κυβέρνηση του Ερντογάν περίμενε έναν επαναπροσανατολισμό της γερμανικής πολιτικής μετά την αλλαγή εξουσίας στο Βερολίνο πέρυσι, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αναβαθμίσει διεθνώς την Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς στον κόσμο που μπορούν να μιλήσουν τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (…)

Η Άγκυρα προφανώς δεν είχε προβλέψει ότι έρχεται αυτή η αλλαγή πορείας της Μπέρμποκ. Για την τουρκική κυβέρνηση, τα ξεκάθαρα λόγιο της υπ. Εξωτερικών εγείρουν στην Τουρκία το ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Γερμανία δεν θέλει πλέον να είναι ο ‘έντιμος διαμεσολαβητής’ στα ζητήματα Τουρκίας- Ευρώπης, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου.»

ΤΑΖ: «Ξεκάθαρα λόγια»

Από την πλευρά της, η εφημερίδα ΤΑΖ εξετάζει τη νέα πολιτική της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδας για το Αιγαίο υπό το πρίσμα τόσο των εδαφικών αξιώσεων της Τουρκίας αλλά και υπό το πρίσμα του προσφυγικού. «Το να συμμερίζεται κάποιος τόσο απερίφραστα τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τις διαμάχες δεκαετιών για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα λόγια, αλλά ταυτόχρονα από πολιτική άποψη είναι και απλοϊκά. Ξεκάθαρα λόγια όμως έλειψαν από εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν, στο θέμα δηλαδή των παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο από την ελληνική ακτοφυλακή και την Frontex. H Aναλένα Μπέρμποκ αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να έρθει αντιμέτωπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις συστηματικές και πολιτικά επιθυμητές επαναπροωθήσεις υποβάθμισε την σκανδαλώδη αυτή κατάσταση σε “μεμονωμένες” περιπτώσεις, που θα έπρεπε να ερευνηθούν. Οτιδήποτε άλλο φαίνεται ότι θα προκαλούσε πραγματικό πρόβλημα στις Βρυξέλλες και την εγχώρια κυβέρνηση».

Πηγή: DW

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.grΠηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author