Απάντηση της Κομισιόν στη μήνυση του Ευρωκοινοβουλίου

Estimated read time 1 min read

Απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε μήνυση κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του κανονισμού αιρεσιμότητας έδωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μαμέρ ανέφερε ότι:

«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό:

  • Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του.
  • Η παρακολούθηση πιθανών περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη
  • και η Επιτροπή ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα σχετικά κράτη μέλη όπου χρειάζεται».

Διαβάστε ακόμη: Κόντρα Ε.Ε. – Πολωνίας: Σε διμερή μέτωπα επεκτείνεται η διένεξη

Σημειώνεται πως μετά από αίτημα του Προέδρου της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε σήμερα μήνυση κατά της Κομισιόν για τη μη εφαρμογή του μηχανισμού κράτους δικαίου στο Δικαστήριο.

Ο κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Επιτροπή απέφυγε να το χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Σασόλι «Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία υπέβαλε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού στο Δικαστήριο».

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί στα όσα δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις», πρόσθεσε.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author