Ανδρουλάκης: Το μήνυμα στην παρουσίαση του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Estimated read time 1 min read

«Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι».

Με λόγια της Φώφης Γεννηματά έκλεισε τον χαιρετισμό που απήθυνε  σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

«Η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο. ‘Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι’ είπε δημόσια δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά, που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της Προέδρου μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Μία στις 11 γυναίκες θα νοσήσει πριν τα 74 χρόνια

«Το 13% των διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Στην Ευρώπη μία στις 11 γυναίκες θα νοσήσει πριν τα 74 τους χρόνια» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο παράγοντας κινδύνου νόσησης μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο, το 21% των γυναικών που θα νοσήσουν, θα είναι κάτω από τα 50 έτη. Νέες γυναίκες βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία, τη στιγμή που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια ή ξεκινούν την καριέρα τους. Στην ίδια θέση βρέθηκε πριν από 14 χρόνια και η αγαπημένη μας Φώφη και έδωσε τη μάχη, με σθένος και αξιοπρέπεια» είπε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να οδηγούμαστε στη διάγνωση βρίσκοντας όγκους με την ψηλάφηση σώζει ζωές, αλλά δεν αρκεί. Η υποκίνηση των γυναικών σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, εξασφαλίζει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή το εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης της τάξης του 99% στα πέντε έτη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντικός ο ρόλος του κράτους

«Το κράτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου για τη ζωή κάθε γυναίκας, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο απεικονιστικά, με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, όσο και με γονιδιακές εξετάσεις, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης. Σε αυτές τις γυναίκες, η κατάρτιση εξειδικευμένου πλάνου μη επεμβατικού ελέγχου, σώζει ζωές.
Παράλληλα, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η διάγνωση σε αρχικό στάδιο είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει στο δύσκολο σωματικά και ψυχολογικά χειρουργείο της μαστεκτομής, αλλά και στη χημειοθεραπεία» ανέφερε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πρόληψη του καρκίνου, προτείνει στα κράτη-μέλη την υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο, ώστε ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου αλλά και των παραγόντων κινδύνου, να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι επιτυχημένο, πρέπει επίσης να συνεπάγεται την δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών όλων των ηλικιών σε εξειδικευμένες κλινικές μαστού στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Η πρόσβαση σε σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα, σε εξειδικευμένους μαστολόγους και ειδική φροντίδα από τον πρώτο έλεγχο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίζουμε ότι η διάγνωση θα γίνεται όσο το δυνατόν σε πιο αρχικό στάδιο και αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανότητες αντιμετώπισής του» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author