Reuters: Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά της Εύβοιας

Estimated read time 1 min read

Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση με την οποία είχε διαταχθεί η κατάσχεση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) ανοιχτά της Εύβοιας.

Την είδηση μεταδίδει το Reuters, γράφοντας:

«Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιστατικό είχε οδηγήσει σε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να κατάσχουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Το Ιράν είχε επίσης ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, δήλωσε μια νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», δήλωσε η πηγή. «Θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)».

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η αμερικανική ή η ελληνική κυβέρνηση θα προσβάλουν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε στο Εφετείο της περιοχής της Χαλκίδας.

Το αποτέλεσμα της έφεσης δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στον Κόλπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο δέσμευσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές της νότιας Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Τον Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που κρατούσαν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν αργότερα και πάλι το Lana, ενεργώντας βάσει προσωρινής δικαστικής απόφασης για υποτιθέμενα χρέη σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.

Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author