Αναγκαστική προσέγγιση Μακρόν – Μελόνι

Estimated read time 1 min read

ΡΩΜΗ. Μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της, η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη, προκειμένου οι δύο χώρες να εξακολουθούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη, χωρίς φωτογραφίες και κοινά ανακοινωθέντα, αλλά σύμφωνα με πηγές των δύο κυβερνήσεων, ήταν παραγωγική.

«Τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον κ. Μακρόν βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, ο Γάλλος πρόεδρος έχει κάθε συμφέρον να διασφαλίσει καλές σχέσεις με τη νέα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης», σημείωσε η γαλλική εφημερίδα «Μοντ».

Την επικοινωνία μεταξύ των δύο διευκόλυνε η παρέμβαση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συνέστησε στον Εμανουέλ Μακρόν να κρίνει τη Μελόνι «από τις πράξεις της», ενώ πηγές από το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσαν ότι η εντύπωση που αποκόμισαν από τη συνάντηση ήταν μιας πρωθυπουργού «που τοποθετείται σε συνέχεια με τον Μάριο Ντράγκι».

Εξι από τους υπουργούς της Μελόνι είναι τεχνοκράτες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι ήταν υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Ντράγκι. Ο νέος υπουργός Ενέργειας Πικιέτο Φρατίν θα έχει στο πλάι του ως «άμισθο σύμβουλο» επί έξι μήνες τον προκάτοχό του, Ρομπέρτο Τσιγκολάνι. Από το υπουργικό συμβούλιο δεν λείπει μια δόση οικογενειοκρατίας, καθώς ο νέος υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, είναι κουνιάδος της νέας πρωθυπουργού.

Η 45χρονη Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας αλλά η κυβέρνησή της αποτελείται κυρίως από άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια. Οι έξι γυναίκες υπουργοί (25% του υπουργικού συμβουλίου) έχουν αναλάβει δευτερεύοντα χαρτοφυλάκια, ενώ μία εξ αυτών, η Εουτζένια Μαρία Ροτσέλα, υπουργός Οικογένειας, Γεννητικότητας και Ισων Ευκαιριών εκπροσωπεί τους πλέον συντηρητικούς κύκλους της καθολικής εκκλησίας.

Μεταξύ των υποστηρικτών της Μελόνι ξεκίνησαν οι γκρίνιες ως προς τη «μετάλλαξή» της με αφορμή και την τοποθέτηση του Οράτσιο Σκιλάτσι στο υπουργείο Υγείας. Η Μελόνι είχε κάνει καμπάνια εναντίον των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων, στοιχείο που συνέβαλε στην άνοδο της δημοτικότητάς της την εποχή που το κόμμα της ήταν η μόνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Ο Σκιλάτσι βρισκόταν έως τώρα σε θέση ευθύνης στις υγειονομικές αρχές και είχε συμφωνήσει με τα υγειονομικά μέτρα.Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author