Ανάφλεξη ξανά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Estimated read time 1 min read

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Karen Mirzoyan

Συγκρούσεις με στρατιωτικές απώλειες επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, που είχαν συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με ρωσική διαμεσολάβηση. «Έντονη η ανησυχία» των ΗΠΑ.

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και ειδικά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον πλήρη έλεγχο της οποίας επιδιώκουν να αποκτήσουν και οι δύο χώρες, αξιώνοντας την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μετάθεση ευθυνών εκατέρωθεν, ενώ και οι δύο πλευρές ανέφεραν θύματα χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ». Μάλιστα, στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί 49 απώλειες, μέχρι στιγμής, για τον αρμένικο στρατό.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας είχε στη διάρκεια της νύχτας ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να τους ζητήσει να αντιδράσουν.

Στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο Πασινιάν δήλωσε πως ελπίζει σε «μια κατάλληλη απάντηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοινώσεις της αρμενικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι σκότωσε έναν από τους στρατιώτες της στη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα.

Τον Αύγουστο το Μπακού δήλωσε πως έχασε ένα στρατιώτη και ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε γνωστό πως δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας συνομίλησαν σήμερα το πρωί και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας Σουρέν Παπικιάν δήλωσε πως μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και οι δυο τους «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αζερινά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως καταπατήθηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9 π.μ. τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και μία πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Ο νέος γύρος εχθροπραξιών από τις δύο αντίπαλες χώρες έρχεται ένα εξάμηνο μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο, τον Μάρτιο, την ώρα που η εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή απειλείται ολοένα και περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας.

Έκκληση για κατάπαυση πυρός από τις ΗΠΑ

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης λόγω των αναφορών για εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», υπογραμμίζει.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author