Xιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις

Estimated read time 2 min read

Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης θυμίζουν πολλοί δρόμοι πολιτειών στις ΗΠΑ, με το κύμα οργής να φουντώνει και τις διαμαρτυρίες να μαρτυρούν απογοήτευση μεγάλου ποσοστού της αμερικανικής κοινωνίας.

Η Εθνοφρουρά έχει ενεργοποιηθεί σε 17 πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες η Ουάσινγκτον, η Καλιφόρνια, η Μινεσότα, το Κολοράντο, το Τέξας, το Κάνσας και η Τζόρτζια.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1.000 συλλήψεις σε 22 αμερικανικές πόλεις.

Σε πάνω από 20 πόλεις έχει επιβληθεί, επίσης, απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη βία που καταγράφηκε στους δρόμους.

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, την επομένη μίας ακόμη νύκτας διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού που εκτράπηκαν σε βίαιες ταραχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιρρίπτουν την ευθύνη σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς.

Η οργή που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό προκάλεσε βίαια επεισόδια που συνοδεύθηκαν από λεηλασίες και εμπρησμούς στη Μινεάπολις.

Δρόμοι αποκλείσθηκαν, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ανεπτυγμένες σε μεγάλους αριθμούς, απάντησαν με δακρυγόνα και σε ορισμένες περιπώτσεις με σφαίρες από καουτσούκ.

Διαδηλωτές: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Black Lives Matter» και «I Can’t Breath» (τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ πριν ξεψυχήσει κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν).

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας όσο δεν είμαστε νεκροί. Και διαδηλώνουμε και τίποτε δεν γίνεται. Αυτό θέλουμε ν΄αλλάξει», έλεγε μία διαδηλώτρια στο Μαϊάμι.

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν σε πολλές πόλεις επίθεση, τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές.

Η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς παρέβαλε την κατάσταση με τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυριαρχίας των λευκών και αντιφασιστών προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων τον Αύγουστο 2017. ο Τραμπ είχε τότε δηλώσει ότι υπάρχουν «πολύ εντάξει άνθρωποι και στις δύο πλευρές».

«Ο πρόεδρος Τραμπ επιβαρύνει την κατάσταση», δήλωσε στο δίκτυο CBS. «Εχουμε ξεπεράσει το σημείο καμπής. Η ρητορική του το μόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί την κατάσταση και πρέπει να σιωπήσει».

«Θα έπρεπε να ενώσει την χώρα και όχι να συνδαυλίζει τις φλόγες», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο ABC.

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις βιαιότητες. «Οι διαδηλώσεις απέναντι σε τέτοια (αστυνομική) αγριότητα αποτελούν δικαίωμα και ανάγκη…Ο εμπρησμός πόλεων και οι καταστροφές δεν είναι», είπε.

Σοβαρό πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση μετά τις σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν το ANTIFA τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε με tweet ο Τραμπ, ο οποίος επιρρίπτει στο κίνημα και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας που κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση στη Μινεάπολη.

«Οι αναρχικοί υπό την ηγεσία κυρίως του Antifa ελέγχθηκαν γρήγορα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον δήμαρχο από την πρώτη νύκτα και δεν θα είχε υπάρξει πρόβλημα», έγραψε, μεταξύ άλλων, στο αγαπημένο του μέσο ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον δήμαρχο της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, «ριζοσπάστη αριστερό».

Καθώς γιγαντώνεται το κύμα διαμαρτυρίας σε αμερικανικές πόλεις, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε γνωστό, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ότι δεν θα καλέσει, για την ώρα, μονάδες της Εθνοφρουράς.

Η Εθνοφρουρά ανέφερε, νωρίτερα, σε ανακοίνωση ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αλλά ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια.

Bρέθηκε πτώμα άνδρα με μώλωπες στη Μινεάπολη

Το πτώμα άνδρα βρέθηκε κοντά σε καμμένο αυτοκίνητο το πρωί της Κυριακής στη Μινεάπολη, όπου δολοφονήθηκε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για ένα όχημα το οποίο φλεγόταν. Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες.

Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Νέα Υόρκη – βίντεο: Αστυνομικό τζιπ πέφτει σε πλήθος διαδηλωτών – Το δικαιολογεί ο δήμαρχος

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι οι διαδηλωτές, στο Μπρούκλιν, μετακίνησαν εμπόδιο που είχε στηθεί στον δρόμο και στη συνέχεια πέταξαν κώνο και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικό όχημα.

Αμέσως μετά έφτασε και δεύτερο αστυνομικό όχημα και κατευθύνθηκε αργά προς το πλήθος. Το πρώτο όχημα τότε άρχισε να οδηγεί με ταχύτητα διασπώντας έτσι τους συγκεντρωμένους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, μίλησε για μια θλιβερή στιγμή τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές δεν έπρεπε να περικυκλώσουν το αστυνομικό όχημα.

«Δεν είναι σωστό οι διαδηλωτές να περικυκλώνουν τα αστυνομικά οχήματα και να απειλούν τους αστυνομικούς. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην ιστορία των διαδηλώσεων στην πόλη», επεσήμανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει από Δευτέρα: Ανοίγουν δημοτικά, υπηρεσίες και οι περισσότερες επιχειρήσεις

Κέρκυρα: Ο «δράκος του Κάβου» αρνείται να χειρουργηθεί και λέει ότι θέλει να πεθάνει

Δείτε live: Οι αστροναύτες της NASA έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author