To Barbaros κατέπλευσε στην κυπριακή ΑΟΖ

Estimated read time 1 min read

Aναχώρησε από το λιμάνι των Όλμων (Tasucu) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός κατευθυνόμενο προς την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται, πλέον, το πρωί της Πέμπτης ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.

Την ώρα που η Άγκυρα εμφανίζεται να ρίχνει τους τόνους δυτικά της Κύπρου το άλλο ερευνητικό της σκάφος αναχώρησε από το λιμάνι της Tasucu, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία, μάλλον για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού πλοίων, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν.  Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 9.8 κόμβων.

Ανεπιβειβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνοδεύεται από τουρκική κορβέτα ενώ ακολουθεί και ένα πολιτικό ρυμουλκό το Tanux.

Το ερευνητικό πλοίο με βάση το στίγμα του φαίνεται να έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα, όπου στη συνέχεια θα προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από πλευράς Τουρκίας για έρευνες, με βάση το ρεπορτάζ της Καθημερινής Κύπρου.

Με βάση την παράνομη navtex που έχει εκδοθεί το Barbaros, αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες και σε περιοχές την ανατολικών τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα, σχολιάζουν ότι αν το πλοίο σκοπεύει όντως να πραγματοποιήσει έρευνες πρόκειται για πράξη κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας.

Ακάρ: Δικαίωμα μας οι γεωτρήσεις στην περιοχή

Την ίδια ώρα, δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ από την Τουρκία, έρχονται να δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα. Στην διάρκεια εκδήλωσης για το ψευδοκράτος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, είπε πως είναι «δικαίωμα της Αγκυρας» να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή, ενώ δηλώνουν «έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί».

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Δικαίωμα μας να κάνουμε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ τόνισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει κανείς τις τουρκικές έρευνες στην περιοχή. «Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», είπε σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νωρίτερα, η κίνηση της Τουρκίας για NAVTEX εντός της ΑΟΖ της, προκάλεσε την αντίδραση της προεδρίας, με τον εκπρόσωπό της, Παναγιώτη Σεντώνα, να σχολιάζει πως «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ηδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα και την ΕΕ, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε ουσιαστική και «αποφασιστική στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων».

 

Πηγή άρθρου www.zougla.gr

You May Also Like

More From Author