To νόμιμο και το ηθικό στην ΕΡΤ

Σε απάντηση σχετικής δήλωσης του πρώην προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου, η διοίκηση της  ΕΡΤ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Οι διοικήσεις των εταιρειών του δημοσίου , ιδίως όταν αυτές χρηματοδοτούνται ευθέως από τους Έλληνες πολίτες, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, υποχρεούνται να λειτουργούν με διαφάνεια , λογοδοσία και με γνώμονα την εξασφάλιση και  διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, στη συστηματική προσπάθειά της, κατόπιν και της εντολής του εποπτεύοντος την εταιρεία υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού να αποφύγει  στο παρόν και το μέλλον φαινόμενα  σπατάλης και κακής διαχείρισης, αλλά και για να θέσει τέλος στις φήμες οι οποίες στοχεύουν στην απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάλεσε το αρμόδιο προς τούτο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει τα πεπραγμένα της παρελθούσας διοίκησης της εταιρείας.  Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την παράδοση του πορίσματος, η διοίκηση της ΕΡΤ σε εφαρμογή των προτάσεων των Επιθεωρητών:

1. αποφάσισε τη διερεύνηση μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της εταιρείας των αναφερόμενων στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιπτώσεων κακής διαχείρισης.

2. προέβη στη γνωστοποίηση των πρόσθετων αμοιβών (bonus) σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ.5 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ, συμμορφούμενη προς τις προτάσεις του πορίσματος και αποκαθιστώντας παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας. Η ΕΡΤ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η χορήγηση πρόσθετων αμοιβών είναι μη νόμιμη- μολονότι το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό- ούτε προέβη σε οποιοδήποτε σχολιασμό της σκοπιμότητας ή της ορθότητας της πολιτικής για τη χορήγηση προκαταβολών από την προηγούμενη διοίκηση.

3. αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για τη θεσμική θωράκιση της εταιρείας, καθώς και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.

Το γεγονός ότι  η προβλεπόμενη από τον Γ.Κ.Π. γνωστοποίηση των bonus έγινε τώρα και όχι τότε που δόθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι στον ισολογισμό της ΕΡΤ για το έτος 2009  οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας υπερβαίνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, οι δε  ζημίες μόνον του 2009 ανέρχονται σε 18,5 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύουν την αδυναμία αλλά και την ανακολουθία των όσων αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος περί διαφάνειας, καλής διοίκησης και θετικών πρόσημων στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.


You May Also Like

More From Author