Tayfun: Αλήθειες και μύθοι για την… βαλλιστική απειλή του Ερντογάν – Τα «πονηρά» ερωτήματα – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Η ομοβροντία επιθέσεων κατά της Ελλάδας, με τελευταία αυτήν του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, υπό την… απειλή του πυραύλου Tayfun, έκρυψε επιμελώς ορισμένα σοβαρά ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την επιτυχία της δοκιμής του, και τα οποία αναλύονται στο άρθρο του αντιστρατήγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη*.

Αναφορές των ΜΜΕ

Την 18η Οκτωβρίου τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η εταιρεία κατασκευής πυραυλικών συστημάτων «Roketsan» πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση  του εγχώριου Βαλλιστικού Πυραύλου Μικρού Βεληνεκούς (SRBM), «Tayfun» (Tυφώνας), από το αεροδρόμιο Αρτβιν της Ριζούντας, πλήττοντας στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων ανοιχτά της Σινώπης, γράφει ο κ. Καμπουρίδης.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: Μήνυμα του Ερντογάν σε Ελλάδα και Ρωσία ή… σύμπτωση η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun

Και συνεχίζει: Οι λεπτομέρειες της εκτόξευσης αλλά και παρόμοιες μεθοδεύσεις του παρελθόντος, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, προκαλούν ερωτηματικά για την αξιοπιστία της είδησης και αποκαλύπτουν τουρκική ενέργεια με χαρακτήρα ψυχολογικής επιχείρησης.

Ιστορικό του τουρκικού προγράμματος

Η Τουρκία υπέγραψε το 1997 με την κινεζική CPMIEC/SCAIC συμβόλαιο συνεργασίας για την παραγωγή πυραύλων στη βάση του κινεζικού πυραύλου WS-1.

Το έτος 1998 η συνεργασία επεκτάθηκε για την κατασκευή του Πυραυλικού Συστήματος Εδάφους – Εδάφους τύπου Β-611 με βεληνεκές που έφτανε τα 150 χιλιόμετρα, γνωστό ως «Yıldırım» (Κεραυνός).

Το έτος 2009 η τουρκική εταιρία Roketsan υπέγραψε συμφωνία με τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για κατασκευή νέου Συστήματος με την ονομασία «Yıldırım-2».

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε κάτω από πλήρη μυστικότητα αυξάνοντας το βεληνεκές στα 280 χιλιόμετρα, το οποίο το 2017 δοκιμάστηκε εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της παράδοσης στον τουρκικό Στρατό Ξηράς του γνωστού πλέον συστήματος «Bora».

Ο ουκρανικός παράγοντας

Για την επαύξηση του βεληνεκούς του συστήματος πέραν των 280 χιλιομέτρων, η Τουρκία απευθύνθηκε σε ξένες χώρες.

Την άνοιξη του 2014 τούρκοι ειδικοί απευθύνθηκαν στο Κίεβο με σκοπό την εξασφάλιση πυραυλικής τεχνολογίας από τις εταιρίες «Yuzmash» και «Satana».

Η πρώτη παρήγαγε τότε μέρη πυραύλων, ενώ η δεύτερη κατασκεύαζε τμήματα στρατηγικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Το έτος 2015, με ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας παραγωγής αμυντικού υλικού της Ουκρανίας, «Ukoboronprom», έγινε γνωστό ότι είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Κιέβου για θέματα συμπαραγωγής αμυντικού υλικού, συμπεριλαμβάνοντας και συνδρομή στην κατασκευή εθνικού πυραυλικού συστήματος της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς εστίαζε στην εξασφάλιση τεχνολογίας από την ουκρανική πλευρά για προωθητικά συστήματα πυραύλων και δορυφόρων.

Κατά τις επαφές ουκρανών και τούρκων ειδικών, αρχές του 2016, εκδηλώθηκε από τουρκικής πλευράς η επιθυμία απόκτησης τεχνολογίας των συστημάτων προώθησης πυραύλων, RD-809 K και RD-801.

Επικοινωνιακό παιχνίδι;

Τούρκοι ειδικοί το τελευταίο διάστημα, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής το βεληνεκές των τουρκικών συστημάτων εδάφους-εδάφους δεν ξεπερνά τα 280 χιλιόμετρα.

Οι ίδιοι, μάλιστα, προβάλλουν την ανάγκη ανάπτυξης όλων των συστημάτων του «Bora» στην ελληνοτουρκική μεθόριο, και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα στην υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής, αλλά κυρίως για να είναι σε θέση οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) να πετύχουν μαζικά χτυπήματα σε όλο το Αιγαίο.

Η παρουσίαση της δήθεν «επιτυχημένης» δοκιμαστικής βολής του «Tayfun» την περίοδο αυτή κατά την οποία η κρίση με τη χώρα μας κλιμακώνεται, προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τον βαθμό αξιοπιστίας της είδησης, αφού:

Δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε από πλευράς εταιρείας (Roketsan) ούτε από πλευράς του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθώς και της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), κατά παράβαση της υφιστάμενης πρακτικής σ’ αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ετυχε ιδιαίτερης προβολής από τα τουρκικά ΜΜΕ η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου, αλλά δεν προβλήθηκε η προσβολή του στόχου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο με τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) αλλά και με τους δορυφόρους που διαθέτει η Αγκυρα.

Αμέσως μετά την εκτόξευση, όλες οι σχετικές με τέτοια θέματα εκπομπές στην τουρκική τηλεόραση, εστίασαν στο μήνυμα που μεταφέρεται προς την Αθήνα, τονίζοντας μάλιστα σε χάρτη ποιες ελληνικές πόλεις μπορούν ν’ αποτελέσουν στόχο από διάφορα σημεία εκτόξευσης της Τουρκίας.

Η είδηση της δοκιμαστικής βολής του «Tayfun» ως μήνυμα–συμβολισμό προς τη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστεί παράλληλα και με την άσκηση «Ateş Serbest-Πυρά Ελεύθερα-2022», η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ίδια ημέρα στο Πεδίο Βολής του Πολατλί (Polatlı).

Πρόκειται για άσκηση επίδειξης της ισχύος πυρός των ΤΕΔ, και στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) αυτής ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν παρέλειψε ν’ απευθύνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Ελλάδα.

Εθνική «πλαστή επιτυχία» τύπου 2015;

Η προβολή του θέματος για τη δυνατότητα βολής σε τέτοια απόσταση από το σύστημα «Tayfun» θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το πρίσμα πιθανής προεκλογικής-ψηφοθηρικής σκοπιμότητας Ερντογάν, καθώς κάτι ανάλογο είχε σημειωθεί και παραμονές των εκλογών του Νοεμβρίου 2015.

Ειδικότερα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak» της 07 Οκτωβρίου 2015, ανέφερε ότι «οι ΤΕΔ έχουν εντάξει στο οπλοστάσιό τους το Πυραυλικό Σύστημα Εδάφους–Εδάφους, “Yıldırım-1”, με βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, καθώς και το “Yıldırım-2” (Bora) με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα, ενώ ολοκληρώθηκαν τελευταία με επιτυχία οι σχετικές δοκιμές βολής στο Πεδίο Βολής Σινώπης (Sinop) για το “Yıldırım-3” (σ.σ. εννοεί το Tayfun), το οποίο θα έχει βεληνεκές 900 χιλιόμετρα και το οποίο έχει ενταχθεί επίσης στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ».

Σημειώνεται ότι όταν υπήρξε αυτό το δημοσίευμα, δεν είχαν ενταχθεί στο τουρκικό οπλοστάσιο, ούτε το σύστημα «Yıldırım-2» (Bora) και προφανώς ούτε και το «Yıldırım-3», δηλαδή το γνωστό πλέον «Tayfun», το οποίο «πραγματοποίησε» πρόσφατα τη δοκιμαστική βολή.

Συμπεράσματα:

Η τουρκική πλευρά έχει εστιάσει στην επέκταση του πυραυλικού της Συστήματος Εδάφους-Εδάφους, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από εταιρείες και ειδικούς της Ουκρανίας.

Τα κενά στην εικόνα που πλαισιώνουν τις λεπτομέρειες της εκτόξευσης του «Tayfun» αποκαλύπτουν ότι πραγματοποιήθηκε βολή χωρίς να φτάνει το βεληνεκές που αναφέρθηκε και πολύ περισσότερο χωρίς να προσβληθεί ο στόχος.

Η Αγκυρα προβάλλει τις δυνατότητες του τουρκικού Πυραυλικού Συστήματος Εδάφους-Εδάφους για να καλύψει τα επιχειρησιακά κενά που υφίστανται από την υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και για να επιδείξει δυνατότητες προσβολής νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν, όπως και την προεκλογική περίοδο του Νοεμβρίου του 2015, χρησιμοποιεί τα προγράμματα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας για να παρουσιάσει εθνικές επιτυχίες, εκπέμποντας ταυτόχρονα και μήνυμα «προοπτικής νίκης» εναντίον της Ελλάδας.

Η δήθεν επιτυχημένη βολή του «Tayfun» αποτελεί τουρκική ψυχολογική επιχείρηση και επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός Σχεδίου Παραπλάνησης εναντίον της Ελλάδας σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των ΤΕΔ εναντίον της χώρας μας, καταλήγει ο κ. Καμπουρίδης.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής»

*Ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, ακόλουθος Αμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα την περίοδο 2013-2017, και διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, απόΠηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author