Tο τρομακτικό πρόσωπο των Ταλιμπάν

Estimated read time 1 min read

ASSOCIATED PRESS / Rahmat Gul

Αν και στην πρώτη τους «συνέντευξη Τύπου» μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να εξωραΐσουν την εικόνα τους, υποσχόμενοι ότι ότι δεν θα εκδικηθούν τους αντιπάλους τους και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτών, αρχίζουν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι μαχητές των Ταλιμπάν σφαγίασαν και βασάνισαν μέλη της μειονότητας των Χαζάρα στο Αφγανιστάν. Σοκαριστικές είναι οι αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έζησαν τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι. Σύμφωνα με την Αμνηστία οι δολοφονίες αυτές αποτελούν «τρομακτική ένδειξη» των πραγματικών τους προθέσεων.

Η κοινότητα των Χαζάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν. Είναι σιιίτες μουσουλμάνοι και διώκονται εδώ και πολλά χρόνια από σουνίτες μουσουλμάνους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Διαβάστε επίσης: ⇒ Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ την τελική έκβαση στο Αφγανιστάν

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε, αναφέρεται ότι οι εννέα άνδρες της κοινότητας Χαζάρα δολοφονήθηκαν από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στην περιοχή Μαλιστάν στην ανατολική επαρχία Γκάζνι. Η οργάνωση μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασε φωτογραφίες από τον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες.

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι διέφυγαν στα βουνά όταν εντάθηκαν οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις και όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα βρήκαν λεηλατημένα και τους Ταλιμπάν να περιμένουν. Σύμφωνα με την έκθεση, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, ενώ τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Κάλαμαρντ, δήλωσε: «Η βιαιότητα των δολοφονιών αποτελεί υπενθύμιση του παρελθόντος των Ταλιμπάν και μια τρομακτική ένδειξη για τι θα επακολουθήσει». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες είναι απόδειξη ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν».

Η Άγκνες Κάλαμαρντ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν με αποτέλεσμα να μην έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τις δολοφονίες. Η Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν.

Συγκλονίζει η δολοφονία του στρατηγού Χάτζι Μουλά Αχκαζάι

Στο μεταξύ, παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter με τη δολοφονία πρώην διοικητή της αστυνομίας από τους Ταλιμπάν. Ο στρατηγός Χάτζι Μουλά Αχκαζάι, δεμένος, με μαντήλι στα μάτια, βρίσκεται γονατιστός στο έδαφος και δέχεται βροχή από σφαίρες.

Ανθρωποκυνηγητό για πρόσωπα που εργάστηκαν για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Ταλιμπάν, αναζητώντας άτομα που εργάζονταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, προειδοποιεί έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος ψάχνουν τους στόχους τους πόρτα-πόρτα, απειλώντας τις οικογένειές τους.

«Δεν υπάρχει διέξοδος», ανέφερε ο Φαρίντ, ένας Αφγανός κομάντο, σε γραπτό μήνυμα προς έναν Αμερικανό στρατιώτη, με τον οποίο πολέμησαν μαζί. Ο Φαρίντ, ο οποίος συμφώνησε να γίνει γνωστό μόνο το μικρό του όνομα, δήλωσε ότι κρύβεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, παγιδευμένος αφότου οι μονάδες του τακτικού στρατού παραδόθηκαν γύρω του. «Προσεύχομαι να σωθώ», είπε. 

Οι λίστες των Ταλιμπάν, οι οποίοι αναζητούν ανθρώπους που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν και πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο φως, αποκαλύπτοντας ένα πιο αιματηρό πρόσωπο από την πιο ήπια εικόνα που οι μαχητές επιχειρούν να προβάλουν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Με πληροφορίες από ΒΒC, NYT

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author