Sky News: Ο Ζελένσκι προσφέρει στον Πούτιν διέξοδο από τη σύγκρουση -Θα υποχωρήσει ο Ρώσος ηγέτης;

Estimated read time 1 min read

Ο πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να προσφέρει πλήρη ουδετερότητα και να εγκαταλείπει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Προσπαθώντας να φανεί μεγαλόψυχος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποίησε μια συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους για να πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν: Ξέρω ότι αναγνωρίζεις ότι έκανες ένα τρομερό λάθος, αλλά σου προσφέρω μια διέξοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του Sky News, Dominic Waghorn, έχουμε ακούσει πολλά για τον τρόπο λήξης αυτού του πολέμου. Και ο πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν έναν ακόμη, αν εκείνος θέλει πράγματι να βγει από αυτή την καταστροφική σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι για την ουδετερότητα της Ουκρανίας

Πρώτο και κύριο είναι το ζήτημα της ουδετερότητας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε σκεφτεί στο παρελθόν να κηρύξει τη χώρα του ουδέτερη. Δεν είναι ο πρώτος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ πρότεινε κάτι παρόμοιο το 2014, λέγοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να «ακολουθήσει μια στάση ανάλογη με αυτή της Φινλανδίας».

Ο Ζελένσκι, λοιπόν, τώρα φαίνεται να προσφέρει πλήρη ουδετερότητα και να εγκαταλείπει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μην επιδιώκει πυρηνικά όπλα.

Η επιδέξια κίνηση Ζελένσκι στον πόλεμο της πληροφορίας

Παρεμπιπτόντως, η συνέντευξη ήταν μια άλλη επιδέξια κίνηση στον πόλεμο της πληροφορίας και των μέσων ενημέρωσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι έδωσε τη συνέντευξη στα ρωσικά σε ορισμένους ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί σε εξορία εξαιτίας της δρακόντειας καταστολής των μέσων ενημέρωσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός της λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του έκανε κινήσεις για να μπλοκάρει τη δημοσίευση της συνέντευξης και να ερευνήσει όσους συμμετείχαν σε αυτή. Αυτή η ρωσική αντίδραση δίνει στην Ουκρανία το δικαίωμα να διεκδικεί και πάλι το βάθρο στο επίπεδο της ηθικής, ενώ η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν να έχει να κρύψει τα πάντα.

Θεμέλια για διαπραγματεύσεις

Για τον Πούτιν, ο οποίος εξετάζει τα κίνητρα του αντιπάλου του, υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων. Πρώτον, οι προτάσεις πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα και μόνον εφόσον η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της.

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, ο Ζελένσκι δεν προσφέρει την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση που ζητεί ο Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνησή του είναι γεμάτη από ναζί τόσο παράλογο όσο και οι περισσότεροι άνθρωποι έξω από τον κύκλο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης που απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις του Κρεμλίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν θα πρέπει να περιμένει εάν εξακολουθεί να θέλει να αποκαταστήσει τη Μεγάλη Ρωσία. Όμως, καθώς η ρωσική εισβολή φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και με απώλειες που έχουν ήδη φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό, δεν έχει την πολυτέλεια να είναι πολύ επιλεκτικός.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ υλικό στα σχόλια του Ζελένσκι για να αξιολογήσουν οι Ρώσοι και Ουκρανοί διπλωμάτες. Το σημαντικότερο εξ αυτών θεωρείται η παραδοχή του ότι «δεν είναι δυνατό να αναγκαστεί η Ρωσία να εγκαταλείψει εντελώς το ουκρανικό έδαφος -αυτό θα οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η γη, η ουδετερότητα, το ΝΑΤΟ εκτός εξίσωσης και μια μη πυρηνική Ουκρανία είναι όλα τα θεμέλια για σοβαρές διαπραγματεύσεις, εάν ο Ρώσος ηγέτης φροντίσει να τις επιδιώξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author