Self tests: Από Δευτέρα στα φαρμακεία – Βήμα βήμα η διαδικασία [video]

Estimated read time 1 min read

Τη Δευτέρα, 5 Απριλίου αναμένονται στα ράφια των φαρμακείων τα πρώτα self tests, τα οποία κατά προτεραιότητα -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα χορηγηθούν στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία, με στόχο την επιστροφή στα θρανία στις 12 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του λιανεμπορίου και του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν για τη διανομή τους είναι η ελβετική Roche, μέσω της Roche Diagnostics (Hellas) A.E., και μια κινέζικη.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του, ενώ προαιρετικά θα μπορεί να δηλώνει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr το αποτέλεσμα του τεστ σε περίπτωση που είναι θετικό.

Στόχος είναι έως τις 13 του μήνα να έχουν γίνει εννέα εκατομμύρια τεστ και στην αυριανή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα χρησιμοποιούνται

Η ΕΡΤ και η εκπομπή “Συνδέσεις” παρουσίασαν πόσο εύχρηστα είναι τα οικιακά τεστ και πώς μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Τα τεστ είναι δύο ειδών, όπως είπε ο Κώστας Μαριάκης Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, το ένα είναι ρινικό και το άλλο είναι τεστ σάλιου.

Το πρώτο περιλαμβάνει μπατονέτα – στυλεό, τη δοκιμαστική πλακέτα όπου θα τοποθετηθεί το επίχρισμα, το φιαλίδιο με το υγρό και το σακουλάκι απόρριψης.

Με καθαρά χέρια:

-βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά
περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι

-τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15’

-μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι

-έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα

-έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.

Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Τροπολογία για υποχρεωτικό τεστ σε εργαζόμενους σε τομείς αιχμής

Υπενθυμίζεται ότι τα φαρμακεία θα πωλούν εφεξής τα rapid test και θα διαθέτουν δωρεάν self test. Όμως δεν θα διενεργούν οι φαρμακοποιοί κανένα από τα τεστ αυτά, σύμφωνα με τη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, στην τελική της μορφή.

Στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, κατατέθηκε τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την τροπολογία, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας, από τη διάδοση του κορονοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας, η προηγούμενη διαπίστωση μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Self tests: Από Δευτέρα στα ράφια των φαρμακείων - Βήμα βήμα η διαδικασία [βίντεο] - εικόνα 2

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author