Η ειδική πλατφόρμα για τα self test ανοίγει το πρωί της Δευτέρας, με την εφαρμογή του μέτρου την πρώτη εβδομάδα να είναι πιλοτική ώστε να προσαρμοστούν εργοδότες και εργαζόμενοι στη νέα αυτή καθημερινότητα που θέλει τα self test «σύμμαχο» έναντι της διασποράς του κορωνοϊού από κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς.
Με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να έχουν κάνει «πρεμιέρα» στο χώρο της εκπαίδευτικής κοινότητας, η χρήση τους ως υποχρεωτικό μέτρο επεκτάθηκε πλέον και για τους εργαζόμενους στους ακόλουθους κλάδους.
Στον ιδιωτικό τομέα
- Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
- Εστίαση
- Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
- Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
- Υπηρεσίες καθαρισμού
- Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Στον δημόσιο τομέα
- Υπαλλήλοι των ΚΕΠ
- Υπαλλήλοι των ΟΤΑ
- Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
- Δικαστικοί λειτουργοί
- Δικαστικοί υπάλληλοι
- Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας
Οι φαρμακαποθήκες έχουν εφοδιάσει ήδη με επαρκείς ποσότητες τα φαρμακεία της χώρας, ενώ για την πρώτη αυτή εβδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο να δηλώσουν το αποτέλεσμα έως την ερχόμενη Κυριακή. Το τεστ λαμβάνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας.
Πιλοτικά την πρώτη εβδομάδα
Η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου θα είναι περίοδος προσαρμογής εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς την επιβολή κυρώσεων, όπως διευκρίνισε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.
«Την πρώτη εβδομάδα δεν έχουμε ενεργοποίηση των κυρωτικών κανόνων, είναι σαφέστατο και στο κανονιστικό πλαίσιο, που δημοσιεύεται, και στο οποίο αναφέρεται καθαρά ότι οι έλεγχοι και οι κυρώσεις ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα» όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Στρατινάκη.
Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται μία φορά την εβδομάδα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, ενώ 500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο σε περίπτωση που τον απασχολεί δίχως να έχει δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα αποτέλεσμα self test.
Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την επιλογή του πεδίου «Δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο» από όπου οι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος παραμένει κατ’ οίκον σε καραντίνα.
Διαβάστε αναλυτικά
Self test: Όλα όσα ισχύουν από Δευτέρα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
Ασκήσεις ισορροπίας
Η επέκταση της χρήσης των self test σε επαγγελματικούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελεί ένα ακόμη «όπλο», ένα συμπληρωματικό «όπλο» όπως τονίζουν συγκεκριμένα οι ειδικοί, στον αγώνα προς ανάκτηση όσων έχει στερηθεί η κοινωνία και η οικονομία «πολεμώντας» την πανδημία.
Είναι ένα βήμα που μπορεί να συνδράμει στο να καταστεί δυνατή -εφόσον το επιτρέπουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα- η απελευθέρωση του λιανεμπορίου, μακριά από τις μεθόδους click away και click inside, αλλά και να λειτουργήσει σε περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας η εστίαση μετά το Πάσχα -όταν θα βρίσκεται πλέον και στην τελική ευθεία το άνοιγμα του τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και δεδομένης της επέκτασης του μέτρου σε χιλιάδες εργαζόμενους σε καίριους κλάδους της δημόσιας ζωής, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι δηλώσεις των ειδικών που εφιστούν την προσοχή να μην υπάρξει καθησυχασμός και απομάκρυνση από τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση ενός αρνητικού self test.
Ζητούμενο της διενέργειας των self test είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid-19, και όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ένα αρνητικό τεστ δεν θα πρέπει να μεταβάλλει τη συμπεριφορά μας και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως.
Η πανδημία δείχνει μεν αχνά τάσεις σταθεροποίησης, όμως δεν παύει να «δείχνει και τα δόντια της», με τα νοσοκομεία παραμένουν υπό ασφυκτική πίεση και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενων κορωνοϊού να καταρρίπτει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο είναι 841, βάσει των στοιχείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενώ ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε και πάλι ψηλότερα από τα προηγούμενα 24ωρα.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1.829, αλλά σε πολύ μικρό συνολικό αριθμό ελέγχων (25.169 τεστ), γεγονός το οποίο και εκτινάσσει τη θετικότητα στο 7,27%.
Σαφώς, όπως έχει επισημάνει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, τα Σαββατοκύριακα δεν είναι ενδεικτικά ως προς την αποτύπωση της πορείας της πανδημίας.
Είναι αναμενόμενο η θετικότητα να είναι υψηλή, καθώς κυρίως προσέρχονται για έλεγχο άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου Covid-19.
Συνεπώς, μένει να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τις προσεχείς ημέρες, η οποία και θα κρίνει τις επόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με πιθανά επόμενα βήματα σε μία προσεκτική πορεία χαλάρωσης ορισμένων μέτρων, με ζητούμενο τον μικρότερο δυνατόν κίνδυνο για την υγεία όλων.
Η Επιτροπή δεν συναίνεσε την περασμένη εβδομάδα στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls), των κέντρων αισθητικής, καθώς και των φροντιστηρίων, και αναμένονται οι όποιες νεότερες αποφάσεις της την επόμενη εβδομάδα.
Ως προς τις νέες εισαγωγές ασθενών κορωνοϊού στα νοσοκομεία, κυμαίνονται σταθερά στις 500 σε ημερήσια βάση.
Στην Αττική, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων νοσηλειών έπεσε κάτω από τις 200 για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες -συγκεκριμένα είχαμε 195 εισαγωγές στις 17 Απριλίου, 230 στις 16 Απριλίου, 210 στις 15 Απριλίου, 250 στις 14 Απριλίου και 251 στις 13 Απριλίου.
Στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, υπήρξε μία μικρή άνοδος σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, και πιο κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Το Σάββατο 17 Απριλίου έγιναν 65 νέες εισαγωγές έναντι 40 την Παρασκευή 16 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου οι νέες εισαγωγές ήταν 64, και αντίστοιχα 73 και 75 στις 14 και 13 Απριλίου.