Τα σενάρια που εξετάζονται, τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο θα προηγηθεί η διεύρυνση της περιμέτρου των self test.
Τις προσεχείς ώρες αναμένεται να επισημοποιηθεί η ένταξη στο μέτρο του λιανεμπορίου, των μεταφορών, των καταστημάτων της εστίασης που λειτουργούν με delivery ή take away, των αλυσίδων τροφίμων και των μαγαζιών πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης στα δικαστήρια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Όπως είχε γράψει το CNN Greece, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση να γίνει η υποχρεωτική διενέργειά σε αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων.
Άλλωστε μετά την πρώτη εφαρμογή του, αποτελεί κυβερνητική πεποίθηση ότι από την χρήση των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ, υπάρχει ένα τεράστιο επιδημιολογικό όφελος.
Είναι ενδεικτικές οι παραπομπές στα αποτελέσματα των θετικών αποτελεσμάτων από τους ελέγχους σε μαθητές, καθηγητές και διοικητικούς που προηγήθηκαν της επαναλειτουργίας των σχολείων.
Οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Σε δεύτερο χρόνο, και πάντως πολύ κοντινό στη Μεγάλη Εβδομάδα αν όχι εντός αυτής, θα οριστικοποιηθεί η μορφοποίηση του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Πάσχα στο Χωριό», επί του οποίου η επιτροπή των ειδικών θα κληθεί να αποφασίσει.
«Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφαίνεται μια μικρή σταθεροποίηση. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του», ξεκαθάρισε την Τρίτη στο Mega, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, για την οποία οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θα είναι η νέα ανάσα ελευθερίας προς τους πολίτες, και «ασπίδα ασφαλείας» θα αποτελέσουν, όπως μεταδίδεται, τα self-test:
«Όσον αφορά τα self test, η εμπειρία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η ακρίβεια είναι πολύ υψηλή και εντός της εβδομάδας θα στείλουμε και σε άλλες ομάδες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα», παραδέχθηκε στο Open ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού επισήμανε τον πρόωρο χαρακτήρα της συζήτησης.
Η «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» κατά τις πληροφορίες που διακινούνται φαίνεται πως θα είναι προσβάσιμη σε όσους έχουν κάνει το self-test πριν από την μετακίνηση στον τόπο προορισμού που θα επιλεγεί για την εορταστική ανάπαυλα, με την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης.
Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να είναι ανοιχτή, κατά περίπτωση για όσους θα έχουν ήδη κατά την πασχαλινή περίοδο το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης των εμβολιασμών.
Από την άλλη, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, η χορήγηση του «πάσου ελευθερίας» για το Πάσχα, ως ξεχωριστής κατηγορίας, σε όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Σημαντική πτυχή στο ζήτημα της άρσης των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είναι οι ισχυρότατοι έλεγχοι στα διόδια και στις υπόλοιπες πύλες, καθώς επίσης οι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.
Απομένει να διαφανεί εάν θα υπερισχύσει έναντι των ενστάσεων, η πρόταση που μελετήθηκε στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται περιοδικά όλο αυτό το διάστημα, και θέλει να επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ περιοχών που εμφανίζουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.
Η εστίαση
Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει ότι θα είναι εφικτή η μετάβαση μόνο στον τόπο προορισμού και δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε όμορες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, καθώς η επαναλειτουργία της, με βάση την εκτίμηση του ίδιου του πρωθυπουργού, έχει προσδιοριστεί για μετά το Πάσχα.
Έως τότε θα έχει τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επιδότηση της αγοράς πρώτων υλών, που έχει εξαγγελθεί ότι θα λάβουν οι επαγγελματίες του κλάδου:
«Έχουμε πει μετά το Πάσχα. Έχουμε πει ότι η πλατφόρμα μας θα είναι λογικά έτοιμη έως 10 Μαΐου. Νομίζω ότι κάπου εκεί γενικά θα μπορούμε να ανοίξουμε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όλα τα ορόσημα πάντως, και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θεωρούνται πιθανά, χωρίς να αποκλείεται και μια ανατροπή.
Όμως είναι σαφές ότι η ιδανική εξέλιξη είναι η πρεμιέρα της εστίασης μετά από πέντε και πλέον μήνες lockdown είναι να γίνει πριν από το άνοιγμα της αυλαίας του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι το άνοιγμα της εστίασης θα αφορά μόνο στους εξωτερικούς χώρους ενώ όπως και πέρσι θα δοθούν και οι ευχέρειες των περισσότερων τετραγωνικών για τραπεζο-καθίσματα.
Τα mall
Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων θα βρεθεί σύντομα και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των κλειστών εμπορικών κέντρων (mall).
Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς απαιτείται ένα πλέγμα περιορισμών που θα αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς κινδύνους που ενέχουν ειδικά οι κοινόχρηστοι χώροι.