Self test: Μία στις χίλιες η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό -Μαγιορκίνης: Συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Επιβεβαιώθηκε, με rapid test που ακολούθησε, το 70% των θετικών self test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει η νόσος, δηλαδή ευαισθησία 80%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τον ιό, το τεστ θα εντοπίσει τους 80, ανέφερε ο καθηγητής κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί», συνέχισε. Η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται, καταρχήν, από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%), έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου. Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη από 80%.

Συγκεκριμένα, η ευαισθησία των τεστ αυξάνεται (ξεπερνά και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μαγιορκίνης: Συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση -Τηρούμε τα μέτρα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως σε αυτήν τη φάση της επιδημίας συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας, όπου είναι εφικτό. «Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταδόσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατέψετε τα κοντινά σας πρόσωπα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author