Roland Garros: Βγαλμένος από κομπιούτερ ο Τσιτσιπάς διέλυσε τον Μεντβέντεφ και έφυγε για 4άδα

Estimated read time 1 min read

Ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας επικράτησε 3-0 του Ρώσου, νούμερο 2 στον κόσμο, και θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Σάσα Ζβέρεφ

Το παριζιάνικο έπος του Στέφανου Τσιτσιπά συνεχίζεται! Ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας, λες κι ήταν βγαλμένος από computer game, άγγιξε το τέλειο και επικράτησε ολοκληρωτικά στη μάχη με τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 στον κόσμο. Ο Τσιτσιπάς, νούμερο 5 στην παγκόσμια κατάταξη, νίκησε με 3-0 σετ (6-3, 7-6, 7-5) και έκλεισε θέση για τον ημιτελικό του Roland Garros για δεύτερη σερί χρονιά (πέρυσι είχε ηττηθεί από τον Νόβακ Τζόκοβιτς). Εκεί θα αντιμετωπίσει με στόχο την πρώτη του παρουσία σε τελικό Grand Slam τον Γερμανό Σάσα Ζβέρεφ (νο.6), ο οποίος έκανε επίδειξη δύναμης με 3-0 σετ (6-4, 6-1, 6-1) απέναντι στον Ισπανό Νταβίντοβιτς Φοκίνα έπειτα από μόλις 1 ώρα και 38 λεπτά. 

Κυριαρχία Τσιτσιπά στο κορτ

Ο Τσιτσιπάς, που είχε άκρως αρνητική παράδοση με τον Μεντβέντεφ με 1-6 νίκες και πιο πρόσφατο τον χαμένο ημιτελικό στο Australian Open με 3-0 σετ τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν εκπληκτικός και δεν επέτρεψε στιγμή στον αντίπαλό του να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στο κορτ. Τον… καθάρισε έπειτα από 2 ώρες και 18 λεπτά και «πέταξε» για τέταρτη φορά στην καριέρα του για την τετράδα ενός Grand Slam με όνειρο απόλυτα εφικτό πλέον τον μεγάλο τελικό, δεδομένου ότι απέναντί του δεν θα έχει έναν από τους Big 3 αλλά τον Ζβέρεφ, έναν αντίπαλο τον οποίο έχει νικήσει πέντε φορές στις συνολικά επτά μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Ο Τσιτσιπάς μπήκε στο κορτ με αποφασιστικότητα, καθαρό μυαλό και ακόμη πιο ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Ηταν αλάνθαστος στο σερβίς του παίρνοντας με άνεση όλα τα γκέιμ στα οποία σέρβιρε, ενώ έκανε το καθοριστικό μπρέικ στον Μεντβέντεφ στο τέταρτο γκέιμ για το 3-1, που ουσιαστικά τον οδήγησε και στην κατάκτηση του πρώτου σετ με 6-3 έπειτα από μόλις 32 λεπτά.

Το μυαλό του Τσιτσιπά παρέμεινε προσηλωμένο στον στόχο και στο δεύτερο σετ. Την ώρα που ο Μεντβέντεφ προσπαθούσε να βρει ρυθμό και να αποσυντονίσει τον Ελληνα πρωταθλητή, ο Στέφανος ήταν εκείνος που με το σχεδόν αλάνθαστο παιχνίδι του, προκαλούσε εκνευρισμό στον Ρώσο. Ωστόσο, το μπρέικ που πέτυχε μόλις στο δεύτερο γκέιμ (2-0) και μάλιστα με 0-40 (!), μάλλον πείσμωσε τον Μεντβέντεφ, ο οποίος απάντησε με δικό του μπρέικ (το πρώτο του στο παιχνίδι) στο έκτο γκέιμ ισοφαρίζοντας σε 3-3. Η μάχη κορυφώθηκε στη συνέχεια του σετ, όπου ο Ρώσος είχε τη μεγάλη ευκαιρία για να σπάσει το σερβίς του Τσιτσιπά και να πετύχει το 6-4. Βρέθηκε στο 15-40 με διπλό σετ πόιντ αλλά ο Στέφανος με τέσσερις σερί ποντούς, αντί να χάσει το σετ, ισοφάρισε 5-5, προτού φτάσουν στο καθοριστικό τάι μπρέικ. Εκεί ο Τσιτσιπάς άρχισε με ένα ιδανικό 3-0, που του έδωσε ασφάλεια μέχρι το φινάλε για να επικρατήσει τελικά με 7-3 έπειτα από 56 λεπτά.

Στο τρίτο σετ η μάχη ήταν τρομακτική καθώς ο Μεντβέντεφ έπαιζε πια για τη… ζωή του στο ματς και στο τουρνουά. Πάλεψε με νύχια και με δόντια για να κάνει μπρέικ στον Τσιτσιπά, ο οποίος αμύνθηκε αποτελεσματικά στα δύο μπρέικ πόιντ που είχε ο Ρώσος για το 0-1 και το 1-2. Δεν τα κατάφερε όμως και στο πέμπτο γκέιμ, οπότε ο Μεντβέντεφ πήρε προβάδισμα με 2-3 κι αμέσως μετά με 2-4. Και πάλι όμως ο Ελληνας τενίστας με εκπληκτικό come back και οχτώ σερί πόντους ισοφάρισε σε 4-4, προτού σερβίρει και για το 5-4. Ο Μεντβέντεφ απάντησε για το 5-5, ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του για το 6-5 και στο καθοριστικό δωδέκατο γκέιμ έκανε ένα ακόμη μπρέικ στον Ρώσο, πήρε το σετ με 7-5 έπειτα από 58 λεπτά και πανηγύρισε ακόμη μια ιστορική πρόκριση.

Τσιτσιπάς: «Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις μου»

«Έπαιζα απέναντι σε έναν από τους καλύτερους του τουρνουά. Προσπάθησα να κρατήσω το παιχνίδι μου σε όλη τη διάρκεια, αισθανόμουν ότι έπαιζα καλά. Νομίζω ότι η εμφάνιση μου ήταν μία από τις καλύτερες που έχω κάνει. Εδώ, στο χώμα του Παρισιού, επανέρχονται οι πολύ ωραίες μνήμες που έχω και προσπαθώ να φτάσω όσο γίνεται πιο μακριά» είπε αρχικά ο Τσιτσιπάς αμέσως μετά τον θρίαμβό του.

Και πρόσθεσε: «Ήταν ένα πολύ κλειστό παιχνίδι. Και οι δύο σερβίραμε αρκετά καλά, δεν υπήρχαν αρκετά μπρέικ. Ήταν έντονο, η διαφορά ήταν στο τέλος που ήμουν στο 40-0. Προσπάθησα να μείνω συγκεντρωμένος και να μην εγκαταλείψω στο μυαλό μου ούτε αυτό το game. Ήταν πολύ δύσκολο». Όσο για τον ημιτελικό με τον Ζβέρεφ, σχολίασε: «Πρέπει να μείνω φρέσκος και ξεκούραστος. Όλη η προσοχή και η συγκέντρωσή μου πλέον, είναι σε αυτό το κομμάτι».

Στη συνέχεια, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Θα έβαζα κοντά στο 10 την εμφάνιση μου. Έπαιξα καλά, αλλά θα αξιολογούσα τον αγώνα ως υψηλού επιπέδου για εμένα. Έδειξα τον χαρακτήρα που ήθελα, έμεινα συγκεντρωμένος και πιστός στο ότι μπορώ να κάνω κάτι σήμερα. Και στο τέλος, επιβραβεύτηκαν οι προσπάθειες μου» και πρόσθεσε αναφορικά με την αντίδρασή του στα δύσκολα σημεία του ματς: «Μιλάω για ψυχραιμία, για τρόπους συγκέντρωσης που εφάρμοσα καταπληκτικά σήμερα, παρότι υπήρχαν σημεία που έβρισκε τον έλεγχο το γήπεδο. Ήμουν σε πολύ καλή φάση ψυχολογικά και ήταν πολύ σημαντικό στο τάι μπρέικ, που έμεινα αφοσιωμένος στη δουλειά μου».

Το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού θα προκύψει από τις αναμετρήσεις της Τετάρτης (9/6) μεταξύ Τζόκοβιτς Μπερετίνι και Ναδάλ Σβάρτσμαν. που -αν δεν υπάρξει έκπληξη- στο βάθος έρχεται τιτανομαχία του Σέρβου με τον Ισπανό.

Η ώρα της Σάκκαρη

Στο ταμπλό των γυναικών, η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα πήρε το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς του Roland Garros για πρώτη φορά στην καριέρα της μετά από 52 συμμετοχές σε κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam! Η έμπειρη Ρωσίδα επικράτησε της Ελένα Ριμπάκινα μετά από μεγάλη μάχη με 2-1 σετ (6-7, 6-2, 9-7) και πανηγύρισε δικαιολογημένα για την επιτυχία της καθώς είχαν προηγηθεί επτά αποκλεισμοί σε ισάριθμους major προημιτελικούς, 14 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία σε Grand Slam. Στην τετράδα θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ταμάρα Ζίντανσεκ, η οποία και αυτή θα βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα της σε ημιτελική φάση Grand Slam.

Το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών θα προκύψει βεβαίως από τη μάχη της Μαρίας Σάκκαρη με την Πολωνέζα Ιγκα Σβιάτεκ, το μεσημέρι (περίπου 13.30 με 14.00) της Τετάρτης (9/6) και από την αναμέτρηση της 17χρονης υπερταλαντούχας Αμερικανίδας Κόκο Γκοφ με την Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα.

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr

You May Also Like

More From Author