Rapid test: Ποιοι θα πρέπει να κάνουν «από την τσέπη τους» ένα και ποιοι δύο την εβδομάδα – Newsbomb – Ειδησεις

Rapid test: Αλλαγές σήμερα και για όσους υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό και για το κόστος διεξαγωγής τους

Μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τη διεξαγωγή των rapid test ισχύει από σήμερα, ημέρα έναρξης της ισχύς των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και για τους ανεμβολίαστους.

Η πρώτη βασική διαφορά είναι ότι βάσει και του ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει υποχρεώνονται σε διεξαγωγή rapid test με άλλες ομάδες να πρέπει να υποβληθούν μια φορά την εβδομάδα και άλλες ομάδες να πρέπει να υποβληθούν δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό.

Η δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι για τους ανεμβολιάστους η διεξαγωγή rapid test αφενός θα γίνεται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά εργαστήρια και αφετέρου το κόστος θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Η τρίτη διαφορά αφορά το κόστος των rapid test καθώς ορίστηκε πλαφόν 10 ευρώ στο κόστος διεξαγωγής ενώ τέτοιου τεστ ενώ για τα μοριακά τεστ το κόστος ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά rapid test

Από σήμερα Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου

1. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται σε:

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

2. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «ο αριθμός των απαιτούμενων εργαστηριακών τεστ εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει κάθε χώρος εργασίας, σε σχέση είτε με τον συγχρωτισμό που αναπτύσσεται, είτε με την αμεσότητα στην επαφή πελατών και εργαζομένων, είτε με την επαφή των εργαζομένων με μέσα και υλικά, όπως φαγώσιμα είδη. Εύλογο είναι για αυτό να απαιτούνται δύο τεστ για εκπαιδευτικές δομές και χώρους εστίασης και ένα σε λιγότερους επικίνδυνους χώρους εργασίας».

Τα πλαφόν στην τιμή των rapid test

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή για το κόστος των rapid test και των μοριακών τεστ ορίζεται ότι:

  • «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)».
  • για τα μοριακά τεστ ορίζεται α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των σαράντα ευρώ (40 €) και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το ΚΙΝ. ΑΛ; – Η αυτοδυναμία και η πρώτη Κυριακή των εκλογών

Κορονοϊός – Νέα πραγματικότητα: Διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων από σήμερα – Τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ζητούνται εθελοντές…για να μολυνθούν από την ασθένεια – Δείτε γιατί



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author