Proud Boys: Ποιοί είναι οι ακροδεξιοί που ο Τραμπ καλεί σε ετοιμότητα απέναντι στους αντίφα;

Estimated read time 1 min read

Για άλλη μια φορά στην ιστορία, ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται αρνητικός πρωταγωνιστής της παγκόσμιας επικαιρότητας, μέσω της άρνησής του να καταδικάσει τη βία των υπέρμαχων της «λευκής ανωτερότητας», επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, για μια ακόμη φορά, ποιο είναι το πραγματικό, πολιτικό του «σπίτι».

Στο πολυσυζητημένο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε χθες, όταν ο Τραμπ κλήθηκε να καταδικάσει τη βία των οπαδών της «λευκής ανωτερότητας» και να καταδικάσει τις ακροδεξιές επιθέσεις που πραγματοποιούνται ενάντια στο κίνημα Black Lives Matter, προχώρησε σε μια κυνική παραδοχή.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν καταδικάζει την ακροδεξιά βία και τον εξτρεμισμό, αναφέρθηκε στην ακροδεξιά ομάδα Proud Boys, που πρωτοστάτησε στα επεισόδια στο Πόρτλαντ το περασμένο διάστημα, καλώντας τους να «κάνουν πίσω, αλλά να είναι έτοιμοι (stand back and stand by)», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η βία στις ΗΠΑ δεν είναι πρόβλημα της δεξιάς, αλλά της αριστεράς».

«Θα έλεγα ότι όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά και όχι από τη δεξιά», είπε στη συνέχεια, επαναφέροντας για άλλη μια φορά το «θέμα των αντίφα».

Καθώς η Αριστερά αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα, ίσως και για τον πλανήτη, στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος αφήνει σαφές πολιτικό στίγμα μέσω της απάντησής του αυτής δηλώνοντας ότι μια ενδεχόμενη επανεκλογή του θα σημάνει πόλεμο με την Αριστερά και τους αντίφα, ενώ ακροδεξιές ομάδες που κυκλοφορούν με όπλα θα απολαμβάνουν ασυλία, κάτω από τις φτερούγες του.

Ποιοι είναι όμως οι Proud Boys, τους οποίους ο Τραμπ κάλεσε να… μείνουν για λίγο στην άκρη – μάλλον μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία – για να επανέλθουν στη δράση ξανα;

Η ίδρυση των Proud Boys

Η ακροδεξιά ομάδα ιδρύεται από τον Καναδο-Βρετανό ακροδεξιό και συνιδρυτή του περιοδικού Vice, Γκάβιν Μακίνες το 2016, την περίοδο που ο Τραμπ σκαρφάλωνε προς την εξουσία, με μεγάλη ώθηση από την alt right.

Τον Νοέμβριο του 2018 το FBI κατέταξε τους Proud Boys στο τόξο των εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ το Southern Poverty Law Center τους κατατάσει στις ομάδες που προάγουν το μίσος. Η Anti-Defamation League περιγράφει την ομάδα ως μισογύνικη, ισλαμοφοβική, τρανσοφοβική και αντιμετανανστευτική.

Ο Μακίνες από το 2017 ανακοινώνει ότι απομακρύνεται από τους Proud Boys, ενώ προσπάθησε να μηνύσει το SPLC για δυσφήμιση λόγω του χαρακτηρισμού της «ομάδας μίσους» που τους απέδιδε.

Σήμερα, πρόεδρος του Proud Boys είναι ο Ενρίκε Τάρριο.

Το προφίλ της οργάνωσης

Σπλάχνο από τα σπλάχνα της alt – right και οι Proud Boys, όταν στρατολογούν τα μέλη τους, τους βάζουν να πάρουν τον παρακάτω όρκο: «Είμαι ένας περήφανος δυτικός σοβινιστής, αρνούμαι να απολογηθώ για τον σύγχρονο κόσμο».

Μπορεί οι Proud Boys να υποστηρίζoυν ότι δεν είναι ρατσιστές, και ότι απλά επιθυμούν την επιστροφή στις παραδοσιακές «δυτικές» αξίες, η κοσμοθεωρία τους εμπεριέχει στοιχεία της θεωρίας συνομωσίας περί «γενοκτονίας των λευκών».

Πρόκειται για μια μισογύνικη, μεταξύ άλλων, ομάδα, η οποία δέχεται για μέλη της μόνο άντρες. Τα μέλη της είναι υπέρμαχοι της οπλοχρησίας, πολέμιοι του φεμινισμού και της ισότητας των δύο φύλων. Η πλειονότητα των social media έχει απαγορεύσει την παρουσία της ομάδας εντός τους, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Twitter, Instagram και YouTube.

Οι Proud Boys, στέκονται από νωρίς στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, φορώντας την κλασική τους στολή που αποτελείται από το κόκκινο καπέλο με το τραμπικό σύνθημα «Make America Great Again» και κιτρινόμαυρα μπλουζάκια Fred Perry.

Η Fred Perry αποσύρει το μπλουζάκι

Η βρετανική εταιρεία Fred Perry απέσυρε το επίμαχο κομμάτι, ένα από τα πιο κλασικά πόλο μπλουζάκια της από την αμερικανική αγορά λόγω της σύνδεσής του με την ακροδεξιά ομάδα.

Στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, κάνει λόγο για ένα «καινούργιο και πολύ διαφορετικό νόημα» που έχει αποκτήσει το εμβληματικό μπλουζάκι στη Βόρεια Αμερική λόγω της σύνδεσης του με την ακροδεξιά ομάδα, μία σύνδεση που «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τελειώσουμε».

Η εταιρεία θα επαναφέρει στην αγορά το μπλουζάκι μόνο όταν θα είναι σίγουρη ότι η σύνδεση με τους Proud Boys έχει τελειώσει οριστικά.

Οι Proud Boys στο Charlottesville

Ο Τζέισον Κίσλερ, πρώην μέλος των Proud Boys, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ακροδεξιά συγκέντρωση του «Unite the Right» στο Charlottesville τον Αύγουστο του 2017, στην οποία συμμετείχαν ακόμα και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και νεοναζί.

Ακτιβιστές και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων είχαν προγραμματίσει αντι-συγκέντρωση στο ίδιο μέρος, με την Χέδερ Χάιερ να πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στους διαδηλωτές και να την τραυματίζει θανάσιμα.

Ο Τζέιμς Άλεξ Φίλντς, υπερασπιστής της «λευκής ανωτερότητας», στον οποίο ανήκε το αυτοκίνητο συνελήφθη και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε τότε ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές».

«Κάντε πίσω, αλλά να είστε έτοιμοι»

Οι Proud Boys έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ένοπλες διαδηλώσεις ως αντισυγκεντρώσεις σε αυτές του κινήματος Black Lives Matter, και αυτή τη στιγμή, με τις δηλώσεις Τραμπ, έχουν το ελεύθερο να συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι, μετά τις εκλογές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, το στέλεχος της ακροδεξιάς ομάδας, Τζο Μπριγκς, έγραψε στον λογαριασμό του «ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους Proud Boys να είναι έτοιμοι γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για τους αντίφα. Λοιπόν κύριε, είμαστε έτοιμοι!».

Πηγή: koutipandoras.gr



Πηγή άρθρου www.documentonews.gr

You May Also Like

More From Author