PEGA καλεί Europol για το «Κυριάκος Gate»

Estimated read time 1 min read

Μετά την επιτροπή LIBE, με τον επικεφαλής της να αφήνει ξεκάθαρους υπαινιγμούς για τη διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου, έρχεται και η η PEGA να αμφισβητήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Μάλιστα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις εθνικές αρχές – κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλους φορείς – αναγκάζει την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) στη διερεύνηση των παρακολουθήσεων να ζητήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας.

Με επιστολή του προς την διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζητάει πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει, προκειμένου να μην μπορέσουν κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλοι «παίκτες» να αποκρύψουν το εύρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων.

Οι υποκλοπές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ε.Ε., όπως τονίζεται. Ακόμη περισσότερο, υπάρχουν τεκμήρια εγκληματικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Europol (ψηφιακό έγκλημα, εκβιασμός). «Υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις», λέει ευθέως ο Λένερς. 

«Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή καταστραφούν τεκμήρια. Γι’ αυτό είναι κορυφαίας σπουδαιότητας η εμπλοκή της Europol χωρίς καθυστέρηση», συνεχίζει ο προεδρεύων της PEGA και θυμίζει ότι η Europol από το καλοκαίρι έχει ακόμη περισσότερες εξουσίες. Αφενός για να υποστηρίξει και ενισχύσει τις εγχώριες Αρχές. Πολύ περισσότερο ωστόσο, για να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση 2022/991, «όταν ο διευθυντής της Europol εκτιμά ότι μία έρευνα για συγκεκριμένο έγκλημα θα πρέπει να ξεκινήσει σε συγκεκριμένη χώρα μέλος, αλλά αυτό επηρεάζει τα κοινά συμφέροντα που αφορούν θέματα της Ένωσης, τότε μπορεί ο ίδιος να προτείνει στις αρμόδιες τοπικές Αρχές μέσω του εκεί γραφείου της Europol την έναρξη, πραγματοποίηση ή συντονισμό της διερεύνησης του εγκλήματος».

«Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές που μπορούν να την απορρίψουν, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η PEGA παρακαλεί για την άμεση έκδοση πρότασης για διερεύνηση στις χώρες μέλη όπου υπήρξαν περιστατικά παρακολουθήσεων», καταλήγει η επιστολή.

►Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έρευνας από την Europol για το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο, ο Γιάννης Οικονόμου  απάντησε γενικόλογα πως όλες οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν και οι ελληνικές αρχές κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει το αφήγημα του Μαξίμου ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα λογισμικά. «Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία», δήλωσε.

►Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της επιτροπής LIBE Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ επισημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών κατά πολιτικών.

Άρθρο από τη Σοφί ιν’τ Φελτ

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η παρέμβαση της της Σοφί ιν’τ Φελτ, της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe και εισηγήτριας στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Στο άρθρο με τίτλο: «Το Watergate της Ευρώπης» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Eteron (Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) η ευρωπαία αξιωματούχος μιλά για χρήση μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παραδέχεται πως είναι σε γνώση της πως δεκατέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αγοράσει το Pegasus.

Η Oλλανδή ευρωβουλεύτρια αναφέρεται και στην ελληνική περίπτωση, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε το Predator εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, αν και η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά και χρήση λογισμικού κατασκοπίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την επιστολή Λένερς στη Europol.

«Η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει ότι «η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση».

 «Το τι επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος και τονίζει: «η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν».

Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που κλείνει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής για να συγκαλύψει το σκάνδαλο και μόλις λίγες μέρες μετά την συνάντηση με την Επίτροπο κ. Γιούροβα, αποκαλύπτεται πως η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol, ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μάλιστα η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση.

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των αποκαλύψεων και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν τελείωσε.

Βέβαια ο ίδιος κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί, προσβάλλοντας διαδικασίες και καταπατώντας νόμους. Όμως το τι επιδιώκει είναι ξεκάθαρο πλέον τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει, οι απαντήσεις θα δοθούν.

 Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author